Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imamo patuljastog kunića starog 6 godina i jako voli da jede listove kelja, zanima nas koliko listova kelja dnevno smemo da dajemo. Srdačan pozdrav! Marina

O: Kelj je bogat balasnim supstancama koji su saveznici crevne mikroflore. Ta celulozna vlakna vežu na sebe vodu, time i masnoće i otrovne supstance, ubrzavaju prolaz hrane kroz creva pa na taj način otklanjaju crevne i probavne tegobe. Visoke koncentracije kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezija i vitamina C čine kelj izuzetno vrednom namirnicom. Sveže lisnato povrće sadrži dosta vode, takođe i vitamin C i vlakna. Ta hrana je osnova zdrave prehane i ne treba je izbaciti, već samo smanjiti. Važno je kod kunića da dobiju povrće koje ima kalcijuma u većoj količini nego fosfora. Kalcijum u telu sudeluje u mnogim procesima, najznačajnija je uloga održavanje strukture kosti i mišića. Dobijaju ga iz prehrane, a višak se izlučuje fekalijama.

Iz navedenog sledi zaključak da je kelj poželjan u prehrani kunića, kao i salate i drugo lisnato povrće, ali u manjim količinama (do pola lista) i s pauzama od nekoliko dana.