Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre godinu dana dobila sam hrčka. Do pre dve nedelje nije imao nikakvih problema, ali onda je postepeno počelo da mu opada krzno sa stomaka, vrata i delova nogu. Primećujem i da je noću manje aktivan nego pre. Terarijum mu se čisti jednom nedeljno blagim sapunom, kako su mi objasnili u pet shopu. Možete li mi objasniti šta je uzrok tome i koje su moguće terapije koje bi veterinar prepisao?
Unapred zahvalna,
Tihana

O: Promene na koži hrčaka mogu biti različitih uzroka, od alergija, ishrane siromašne vitaminima i mineralima, hormonskih disbalansa, pa do bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija.

Alergije mogu biti uzrokovane alergenima u okolini, od kojih su najčešći oni vezani za stelju, ektoparazite i hranu. Ishrana mora biti raznovrsna. Bolesti štitne i nadbubrežne žlezde takođe mogu biti usko povezani sa promenama na koži.

Bakterijske i gljivične infekcije najčešće nastupaju nakon pada lokalnog imuniteta, te se očituju svrabom, alopecijom, te pojavom krasta. Primarna gljivična infekcija može se komplikovati sekundarnim bakterijama i obrnuto. Infestacija buvama i drugim ektoparazitima može uzrokovati alergijski dermatitis, koji uz svrab ima za posledicu i gubitak dlake.

Od parazitarnih infekcija, najčešće se spominju šuga i demodikoza. Demodex species su grinje koje se normalno nalaze u dlačnim folikulima i lojnim žlezdama svih domaćih životinja. Bolest se može javiti u dva oblika: kao lokalizovana i kao generalizovana demodikoza. Postoji i starosna i pasminska predispozicija za demodikozu. Tako se demodikoza češće javlja u mladih jedinki, a može se s majke preneti na potomstvo.

Najčešći simptomi kožnih oboljenja su: oštećenje dlake, lezije kože usled češanja i grizenja, iritacija kože, kraste na koži, eritem i sl. Također je moguće da se radi i o hormonalnom poremećaju. Infekcije kože nastaju na mestima gde je zatajila odbrana kože. Odbrana kože se sastoji od dlake, pigmenta, stratum corneuma, masne kiseline, komplementa, imunoglobulina, mikroflore. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su traume, prljavština, prevelika vlaga, neodržavana dlaka, paraziti.

Prema svemu navedenom, alopecija ili gubitak krzna kod Vašeg hrčka je simptom koji može ukazati na čitav niz oboljenja. Zbog toga bi bilo neophodno da se obratite svom veterinaru kako bi uspostavio tačnu dijagnozu na osnovu kliničkog pregleda i mikrobiološke i laboratorijske pretrage.

Ono što ja, bez detaljnog kliničkog pregleda, mogu da Vas posavetujem je primena multivitaminskih preparata kako bi se ojačao imunološki status životinje. Osim navedenog i stvaranje optimalnih zoohigijenskih uslova. Podjednako je važna je i dezinfekcija nastambi i opreme.