Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupili smo ćerkici patuljastog kunića kod Vas prve nedelje po otvaranju vaše prodavnice i lepo je porastao i veliki je ljubimac ukućana. Dali se kunićima seku nokti, gde i kako? Pozdrav, Isidora

O: Kandže su tvorevine kože koje rastu čitavog života, bez prekida. U prirodi, životinjama nikada ne prerastu kandže, zato što ih one stalno troše hodajući po tlu, međutim, u zatočeništvu su drugačiji uslovi i može se desiti da kandže prerastu. Kada prerastu, najbolje bi bilo da kunića na skraćivanje kandži odvete veterinaru, barem prvi put.

Veterinar će Vam tada praktično pokazati kako to najlakše i najsigurnije da naredni put odradite sami. Kandže se skraćuju klještima, specijalno namenjenim toj svrsi. Pazi se da se ne skrati veliki deo, da se ne ošteti krvni sud i nerv. Skraćivanje kandži je bezbolno, mada može biti malo neprijatno za kunića.

Kunića možete odvesti u bilo koju veterinarsku ambulantu, a kod nas u Pet centru možete nabaviti klešta kojima ćete moći Vašem kuniću da skraćujete kandže sami, kada ste sigurni da to možete uraditi sami a da ga ne povredite.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak