Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Ovim putem vas kontaktirim kako biste mi preporučili veterinara koji se bavi sitnim životinjama. U pitanju je Afrički patuljasti jež koji od juče neće da uzima ni granule, a ni vodu. Pa bih ga odveo na pregled kod nekoga, ko bi možda mogao da nam pomogne. Srdačan pozdrav, Andrej
O: Odbijanje hrane kod ježeva može se povezati s različitim uzrocima. Ono može biti povezano sa zdravstvenim poremećajem, depresijom, padom telesne temperature, visokom spoljašnjom temperaturom,...

Od zdravstvenih poremećaja se najčešće spominju problemi u vezi sa oralnom higijenom i zubima, koji za posledicu mogu imati otežano uzimanje hrane ili potpuna nemogućnost uzimanja hrane.

Spoljašnja temperatura ima veliki značaj u držanju i osiguravanju optimalnog zdravlja ljubimca. Niže temperature (ispod 20° C) se ne preporučuju za boravak ježa, jer često dovode do prestanka uzimanja hrane, kao i različitih zdravstvenih poremećaja. Stoga, potrebno je paziti da njihova temperatura stalno bude oko 24°-26° C.

Mnogi vlasnici ove životinjske vrste u sličnim situacijama prvo pokušaju da „nagovore“ ljubimca da jede menjajući mu ishranu ili nudeći mu neke od njegovih/njenih najdražih poslastica. Naravno, ponekad ni ove metode se ne završe s uspehom, pa su vlasnici prisiljeni da ih hrane pomoću šprica.

U tu svrhu, moguće je napraviti mešavinu usitnjenog tvrdo kuvanog jaja, malo vode (zamenskog mleka za mačiće) i kašikice kukuruznog sirupa. Takođe, moguće je primeniti i npr. Royal Canin Recovery hranu za mačke, koju ćete sa malo mlake vode dodatno razrediti i na takav način osigurati da se može primeniti uz pomoć šprica (brizgaljke). Ovu smesu dajete uz pomoć šprica i to postepeno 3-4 puta dnevno, po 3 ccm sa strane usta. Na takav način osigurava se da sam ljubimac ipak guta i da se spreči da davan sadržaj ne završi u disajnim putevima.

Naravno, sve pre navedeno se može primenjivati ako ste prethodno posetili veterinara i isključili neki od eventualnih zdravstvenih poremećaja, koji se moraju na odgovarajući način lečiti.

U tu svrhu možete posetiti Fakultet veterinarske medicine u Beogradu sa svojim ljubimcem, gde će kolege nakon pregleda ustanoviti dijagnozu i primeniti pravilnu terapiju, a Vama dati određene savete kojima Vi možete pomoći Vašem ježu.