ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam dva degua, mužjacu su, pre par dana me je jedan od njih dvojce probudio ujutru tako što je bukvalno cvrkutao kao pile, cviju cviju, stoji u jednom mestu, i kad ,,cvrkutne” nakostreši uši, i tako svake sekunde cvrkne po 2-3 puta, sve manje i manje, posle par minuta prestane, 2-3 dana se to nije dešavalo i evo sad opet. Recite mi ako možete šta mu je, da li je to nešto normalno ili je potrebno da posetim veterinara. Hvala, Marko


O:
Degui vole da se oglašavaju i u odnosu na druge glodare imaju čitav niz različitih zvukova kojima se služe. Pažljivim osluškivanjem može se prepoznati više od 15 različitih zvukova kojima svakodnevno komuniciraju. Što je kolonija veća, više se informacija razmenjuje.


Čuvanjem dva ili tri degua, moguće je tek s'vremena na vreme čuti poneki zvuk. Neki su toliko tihi da se mogu čiti jedino pažljivim osluškivanjem u tišini (kao npr. zvuk koji proizvode degui koji se njuše nosićima).

Zvuk koji Vi opusujete, uz katakteristično pomeranje ušnih školjki bi trebalo da obavesti druge degue da se sklone, jer je degu koji se oglašava spreman za napad. U tom momentu se iz nekog razloga oseća uplašeno, nesigurno, ljuto ili ugroženo. Ovu vrstu zvuka koriste mladi i polno zreli degui oba pola.

U svakom slučaju zvuk kojim se Vaš degu oglašava ne treba da Vas zabrinjava, jer je to samo prirodan način komunikacije između jedninki iste vrste.