aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj zamorac vec nekoliko meseci ima otečenu bradavicu kod desne noge. Veterinar je rekao da je to samo mlečna žlezda pa je istisnuo krv i prepisao Geomicin. Nakon primene Geomicina bradavica je i dalje natečena. Zamorac se ponaša normalno tako da pretpostavljam da nema bolove i normalno jede. Molim vas za savet.
Pozdrav i unapred hvala, Marina

O: Upala mlečne žlezde (mastitis) u zamorca je retka pojava. Kod obolelih životinja uočavaju se tvrde, otečene, temperirane i bolne mlečne žlezde iz kojih se ponekad cedi gnojni sadržaj.  Mastitis često prate i sledeći nespecifični simptomi: odbijanje hrane, potištenost i povišena telesna temperatura. Kako bi se zdravstvno stanje poboljšalo, infekcija se leči sistemski i lokalno antibioticima, ishranom obogaćenom vitaminima i mineralima (podsticanje opšte otpornosti organizma) kao i pojačanom higijenom kaveza i podloge. Higijena / uslovi držanja se smatraju najvećim uzrokom ovog oboljenja tako da je održavanje higijene najbitnije i u prevenciji nastanka mastitisa.

Teško mi je da na osnovu opisanog procenim da li se radi o nekoj drugoj pojavi, npr. tumoru. Tumori mlečnih žlezda podjednako se javljaju kod muških i ženskih jedinki, većina je tumora benigne prirode (adenomi), međutim 30% tumora su adenokarcinomi. Glavna je karakteristika tumora krvarenje ili izlazak krvavog iscetka pod pritiskom. Kako je većina tumora benigne prirode, oni obično ne metastaziraju i kod njih je potrebno hirurški odstraniti znatan deo tkiva kako bi se sprečilo ponovno pojavljivanje istog. Identifikaciju benignosti ili malignosti tumora moguće je jedino dobiti biopsijom i histološkim pregledom promenjenog tkiva.

Dobar je znak to što je Vaš ljubimac generalno dobrog zdravlja, pa se može pretpostaviti kako se infekcija nije proširila po organizmu, čime bi bilo znatno narušeno njegovo zdravstveno stanje. Međutim, ukoliko se radi o tumoroznom tkivu, s vremenom može doći do njegovog bujanja i ometanja normalnih životnih funkcija. Savetujem Vam da zamorca ponovno odnesete na pregled kako bi na osnovu dodatnih zapažanja veterinar mogao pravovremeno pomoći Vašem ljubimcu.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak