Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prase ima oko 3, 4 godine. U poslednje vreme je počela jako čudno da se ponaša, hiperaktivno, iskače iz akvarijuma, ne dozvoljava da se pipne, kad je pipnem ona samo cvili, stalno se češe i prevrće, skače... Šta nije u redu sa njom? Unapred hvala,
Jovana

O: Ženka morskog praseta se može tako ponašati ukoliko je u estrusu. U periodu estrusa, ukoliko je mazite po telu, ispušta karakterističan zvuk i njiše zadnjim delom tela. Pojačano je aktivna, nervozna, a može biti i agresivna.

Ponekada, kod morske prasadi koja ne izlaze dovoljno iz kaveza, pojavi se nalet hiperaktivnosti kada osete slobodu, pa trče po kući, skiče, skaču, naglo se okreću u toku trka itd.

Takođe, nemir i svrab može biti posledica prisustva ektoparazita. Ukoliko morsko prase ima problema sa ektoparazitima, neophodno je da bude tretirano ektoantiparaziticima. U našoj ponudi možete naći Verminex kapi i preparate na bazi permetrina.

Pored ektoparazita, svrab mogu izazvati i kožna oboljenja čiji uzrok mogu biti biološki, mehanički, hemijski i nutritivni faktori, kao i stanja preosteljivosti (alergija)

O kožnim bolestima morske prasadi smo pisali ovde, ovde, ovde, ovde i ovde.

Savetujem Vam da posetite veterinara kako bi na osnovu kliničkog pregleda  dobili konkretnu dijagnozu i sproveli adekvatnu terapiju.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak