Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam patuljastog kunića, i od jutros mu je loše. Ovo se dešava već drugi put. Ne želi da jede, pije ponekad malo vode a ponekad ne može da se zasiti koliko je žedan. Samo leži i kao da ne može da se namesti, niti da hoda. Uši mu postanu hladne, ali mu je nos suv. Prošli put kad smo zvali veterinara rekao nam je da je sigurno pojeo nešto loše, da mu dajemo samo vode i da ga držimo 24 sata bez hrane. Takođe rekao nam je da mu damo seno, međutim on ga ne jede, već se igra sa njim. Jedna drugarica mi je rekla da je ona njenom kuniću davala čaj, na silu i da to pomaže. Ne znam šta da radim, da li da mu dam čaj, šta da mu kupimo ili da ga vodim kod veterinara. Molim vas pomozite, Sara


O: Uzroci nepokretnosti kunića kao i njihovom ležanju mogu biti različiti. Tako se najčešće dovode u vezu s neurološkim poremećajima. Neurološke smetnje prate različiti simptomi, kao što su držanje glavice ukoso ("head tilt"), poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta, oduzetost (najčešće zadnjih nogica), paraliza, napadi i grčevi, gubljenje svesti. 

Uzrok može biti direktno povezan s primarnim oboljenjem nervnog sistema ili s nekom od drugih bolesti koja sekundarno dovodi do oštećenja centralnog nervnog sistema, oboljenja na mozgu, kičmene moždine,...

Jedno od najčešćih oboljenja, koje kod kunića izaziva neurološke smetnje, je encefalitozoonoza (uzročnik je parazit iz skupa protozoa: encephalitozoon cuniculi), gde se mogu pojaviti svi simptomi neuroloških smetnji, pojedinačno ili u kombinaciji. Dva najčešća parazita koji uzrokuju neurološke bolesti kod kunića su: Encephalitozoon cuniculi (poznat i kao Nosema cuniculi) i Baylisascaris procyonis.


Upala srednjeg uva (otitis media) ili upala unutrašnjeg uva (otitis interna) je kod držanja glavice ukoso najvažnija diferencijalna dijagnoza prema encefalitozoonozi. Druge bolesti koje su vidljive kao neurološke smetnje javljaju se kao toksoplazmoza (infekcija uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii), tumor mozga i povreda lubanje. Moguće je da bolesti srca pokazuju simptome neuroloških smetnji.

Takođe, otežano kretanje kao i nemogućnost kretanja može za uzroke imati i bol vezanu uz bilo koji organ ili organski sistem u organizmu. Naime, kada kunići osećaju bol, kao i većina drugih životinja, oni po pravilu izbegavaju da se kreću, odnosno zauzimaju onaj položaj koji im uzrokuje najmanju bol. Kako su zdravstveni problemi kunića poprilično često povezani uz probleme s probavom i peristaltikom, trebalo bi obratiti pažnju i na ovaj sistem.


Više o pravilnoj ishrani kunića možete saznati u tekstu koleginice Aleksandre Todosijević, dr. vet. med., „Ishrana kunića“.

U svakom slučaju, prema opisanom nije moguće utvrditi tačno šta je s Vašim ljubimcem kao i na koji način mu je potrebno prikladno pomoći. Iz tog razloga savetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Za to vreme osigurajte ljubimcu svežu vodu (po potrebi i špricom) pa sitno naseckano povrće i bilje. Zbog opasnosti od disbakterioze u varenju preporučljivo je kuniću davati preparate kao što je Pro Digest, koji stimuliše pozitivnu crevnu floru i pomaže optimalno varenje.