Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam prije par dana morsko prase staro 3 mjeseca, primjetila sam da se češe uglavnom u predjelu glave i po nogama. Bila sam u pet shopu i oni su mi dali prah protiv buva koji nije pomogao. S obzirom da u mom gradu nema veterinara koji pregledaju ovu vrstu, interesuje me šta bih mogla da uradim i da li je taj svrab opasan za njega? Hvala, Dijana

O: Pored ektoparazita, svrab mogu izazvati i drugi uzročnici koji dovode do dermatoloških oboljenja. Kožne bolesti se manifestuju svrabom, crvenilom, osipom, perutanjem, opadanjem i proređivanjem dlake.

Terapija je različita u zavisnosti od uzroka koji je doveo do promena.

Gljivične infekcije su u početku lokalizovane, na glavi oko očiju, iza ušiju, a zatim se mogu raširiti po celom telu, tako da sa zamorca opadne sva dlaka, a koža bude iritirana, crvena i perutava. Uzročnici gljivičnih oboljenja kože zamorca su: Trichophyton mentagrophytes i Microsporum spp. Intenzivan svrab dovodi do lezija na koži pa se javljaju rane i kraste. Sekundarna bakterijska infekcija dovodi do pojave pustula i kožnih apscesa. Svrab sam po sebi nije velika pretnja. Bitan je uzrok koji je doveo do svraba. Gljivične infekcije mogu biti prenosive i na ljude, stoga je bitno da veterinar pregleda zamorca i prepiše terapiju. Terapija gljivičnih infekcija je dugotrajna, uporna i u velikom broju slučajeva dovodi do ozdravljenja.

Od ektoparazita, kod morskih prasića najčešće parazitiraju Chirodiscoides caviae, Trixacarus caviae, Gyropus ovalis, Gliricola porcelli itd. Parazitirajući na telu životinje izazivaju kožne lezije i svrab, pa se može čak desiti da prase trči po kavezu bez prekida, jer je iziritirano. Ukoliko je parazitska infestacija velika, životinje mogu pokazivati i poremećaje opšteg stanja karakterisane padom apetita i apatijom. U velikom broju slučajeva se javlja i sekundarna bakterijska infekcija. U slučajevima parazitske invazije primenjuju se ektoantiparazitici.

Za sve kožne bolesti vrlo je bitno da je higijena smeštaja odlična, što znači da morate redovno menjati piljevinu i uklanjati voće i povrće koje brzo truli.

Bilo bi preporučljivo da ljubimca odvedete kod veterinara, jer samo veterinar na osnovu kliničkog pregleda može dati konkretnu dijagnozu i prepisati adekvatnu terapiju. Sigurna sam da veterinar u Vašem gradu može i zna pregledati morsko prase i dijagnostikovati kožno oboljenje.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak