Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva sirijska hrčka (mužjak i ženka). Pre oko 20 ili više dana su se parili i juče se ženka porodila. Mužjaka sam stavila u drugi kavez, a njoj sam natrpala hranu u kavez, dodatak piljevine kako bi mogla da napravi ,,jazbinu'', i vatu predviđenu za sirijske hrčke koju sam kupila u Pet Centru. Takođe sam i pokrila kavez jer sam na internetu pročitala da, ako je gledam dok je sa mladima i dok se porađa, da ih može pojesti. Sutradan sam privirila u kavez da vidim šta se dešava. Ženka je otišla u točak, a u jazbini su se videla dva jako mala sirijska hrčka. Nisu davali nikakve znake života, a ona ih je, takoreći napustila. Odlučila sam da privirim opet za sat vremena da vidim da li se situacija promenila.

Na žalost nije, oni su bili  u istom položaju i nisu se ni mrdnuli, a ni srce im nije kucalo. Kada sam ih izvadila zubići su im bili puni končica od te vate. Neznam koji bi bili razlozi da umru. Ako možete da mi navedete i za sledeći put šta treba da radim kada se porodi?
Hvala unapred, Tanja

O: Kao najčešći razlog pojave da majka odbaci i pojede svoje mlade navodi se starost ženke (parenje vrlo mlade ženke - ispod 4 meseca starosti). Ženka je jednostavno nedovoljno psihički i fizički zrela za podizanje mladih i zato prvo odbacuje, a zatim i uništava leglo.

Drugi razlog, koji dovodi do ovakvog ponašanja, je loše zdravlje mladunaca (ženka hrčka radije izabere uništavanje legla, nego trošenje truda i energije za podizanje avitalne mladunčadi), različiti strahovi ili stres (ženka može da se oseća ugroženo od nečeg ili nekog u okolini), slaba kondicija ili zdravlje ženke, kao i ometanje - diranje mladih. Vrlo često uzrok ovakvog ponašanja je i deficitarna ishrana (bilo kvantitativno ili kvalitativno) jer tada obično ženka nema dovoljno hranljivih materija da proizvede dovoljno mleka za othranivanje mladih, pa oni uginu usled gladi i dehidracije.

Poboljšajte ishranu pre očekivanog okota, stavite njihov kavez na mirno mesto, a posle okota bar tri dana ne dirajte majku i ne gledajte u kavez, jer navedeno može biti vrlo stresno za nju. Zatim, mnogo drugih stvari mogu biti stresni faktori (osim ishrane slabijeg kvaliteta): glasni zvukovi - buka, prenapunjenost kaveza (manjak slobodnog prostora)...

Omogućite Vašim ljubimcima kvalitetnu lakosvarljivu ishranu, vitaminsko - mineralne dodatke ishrani (naročito oko nedelju dana pre okota, kao i za celo vreme dojenja), sigurnost i mir, tokom i nakon okota.