mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku kunića staru oko 10 meseci. Nema kontrolu nad zadnjim nogama, ne može da stane na njih. Kreće se tako što samo prednjim nogama služi. Jako je smršala i nema kontrolu nad vršenjem nužde. Znate li o čemu je reč? Hvala. Petar

O: Najverovatnije se radi o paralizi zadnjeg dela tela. Kao prvi korak Vam preporučam da kunića odvedete na pregled.

Kod mlađih kunića, najčešći uzrok paralize može biti bilo kakva traumatična povreda na kičmi. U zavisnosti od težine povrede može nastati  delimična ili potpuna paraliza zadnjih ekstremiteta. Najuobičajeniji uzrok povrede leđa nastaje kada kunić pogrešno doskoči ili kad se nespretno izvrne na leđa. To se može dogoditi čak i kad se najbolje brinete o svom kuniću i pazite na njegovo kretanje. Nespretan doskok može uzrokovati frakturu pršljenova.Fraktura uzrokuje jaku povredu ili ozbiljno naprsnuće kičmene moždine. Kunići takođe mogu doživeti ovu vrstu traume kad se igraju ili trče, najlešće na klizavoj podlozi (parket, pločice i sl.).

Osim  toga, povrede mogu nastati zbog nepravilnih postupaka pri izvlačenju kunića iz kaveza ili nepravilnom podizanju. Osim povrede same kičme mogu nastati i povrede mekih tkiva - ligamenata, tetiva, mišića, zglobova i dr. Kompletna ili delimična paraliza je vidljiva odmah nakon povrede. Kunići mogu izgubiti kontrolu nad vršenjem nužde. Ovo stanje dijagnostifikuje se RTG snimanjem. Odmah nakon povrede pršljenovi iskaču sa svog mesta, uzrokujući oštećenje na kičmenoj moždini, ali obično se vrate u pravi položaj što otežava dijagnostifikovanje. Dijagnoza se ipak može ustanoviti upotrebom detaljnog RTG snimanja i myelograma - posebna metoda kod koje se u tečnosti koja okružuje kičmenu moždinu (likvor), ubrizga pigment pa tako povreda postaje vidljiva.

Osim traume, uzrok paralize zadnjeg dela tela može biti i spastična spinalna paraliza. Uzrok je pomanjkanje nekih hranjivih materija, kao npr. B 1 vitamina ili previše ribljeg ulja u ishrani. Osim toga, bilo kakva intoksikacija zbog pokvarene ili neadekvatne hrane može izazvati oduzetost zadnjih nogu. Ako je kičmena moždina jako i ozbiljno oštećena, nema lekova ni tretmana koji bi je mogao vratiti u normalno stanje. U tom slučaju se preporučuje eutanazija kako se životinja ne bi mučila. Ako je nastalo blaže oštećenje, a kunić normalno obavlja nuždu i ima osećaj u nožnim prstima, ima šanse za izlečenje. Preporučuje se smeštanje kunića u što manji kavez kroz 6 do 8 nedelja, davanje lekova protiv bolova i upale koja nastaje na mestu povrede.

Osim toga, vrlo je važno održavati higijenu - staviti upijajuću podlogu i redovito čistiti ostatke izmeta i mokraće sa dlake i ispod životinje, kako se ne bi pojavile rane.