aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Danas dok smo se ja i moj patuljasti kunić igrali, došlo je do nezgode. Kunić je ogrebao oko. Na oku se vidi mala ogrebotina, površinska nije duboka. Na rožnjači nema promjena osim te male ogrebotine. Zanima me da li je to opasno i kako se može izliječiti? Unaprijed hvala, Nađa


O: Povrede oka mogu biti kompleksne etiologije: mehaničke povrede, povrede uslovljene hemijskim agensima, organskim faktorima, hipovitaminozama itd.
 
Konjuktive su sluzokože kapka, koje kao tanke mukozne membrane prekrivaju unutrašnju površinu kapka i na forniksu prelaze na prednju površinu očne jabučice. Konjuktiva očne jabučice prileže na beonjaču sa kojom je povezana preko episkleralnog tkiva, a na limbusu prelazi na rožnjaču formirajući njen epitelijalni sloj.

Konjuktiva je građena od kolagenog sloja (lamina propria) i epitela. Duboki fibrozni sloj lamine proprie sadrži nerve i krvne sudove, a u gornjem sloju se nalaze limfni folikuli i žlezde. Patologija oka nije retka pojava u kunića i morskih prasića i može biti nepoznate etiologije.

Uzroci koji izazivaju povrede konjuktiva redovno su mehaničke prirode, a mogu biti izazvane i stranim telom koje je dospelo u konuktivalnu vreću, zatim dejstvom hemijskih agenasa, otrovi, ubod insekta, organska oboljenja. Bakterijska flora uneta u očnu vrećicu ili ona koja se u njoj već nalazi može da izazove povrede sa gubitkom epitelijalnog pokrivača.


Terapija antibioticima je u svakom slučaju neophodna u slučaju prekinut kontinuitet konjuktive i hirurška intervencija, pa Vas savetujem da posetite veterinara kako bi nakon kliničkog pregleda ustanovio o kakvom se patološkom procesu radi.