Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 4 meseca dobio sam malog glodara. Mislio sam da je leming, medjutim kada sam kasnije pitao u pet shopu, rekli su da je hrčak. Životinjica je veličine leminga, ali oblik i izgled glave više podsećaju na miša, ima jako mali rep, a zadnji deo tela je jako spušten, veći i duži nego kod leminga. Sa vremena na vreme izmedju analnog i polnog otvora pojavljuju se dve loptaste tvorevine, nalik na mošnice ali mnogo velike. Možete li da mi pomognete koja je životinja u pitanju i da li je pojava tih "loptica" normalna? Unapred hvala. Uroš

O: Prema opisu koji ste dali, verovatno je u pitanju hrčak.

Hrčak je idealan ljubimac za celu porodicu. Nije im potrebno puno prostora i jednostavni su za održavanje. Aktivni su noću, a danju spavaju. Životni vek iznosi 2 - 3 godine. Poreklo hrčka zavisi od rase. Osnovne rase su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski hrčak (centralna Azija, severna Rusija, Mongolija), kineski hrčak (Mongolija i severna Kina), sibirski hrčak (istočni Kazahstan, severozapadna Rusija).

Prostor u kome hrčak boravi mora biti bar sledećih dimenzija 60x50x40 cm. Od opreme mora imati bar posudu za hranu i pojilicu (za vodu), a poželjno bi bilo da ima i kućicu i točak i ostale igračkice za glodare. Kao podlogu je najbolje koristiti gotovu stelju za hrčka. Detaljno čišćenje se vrši jednom nedeljno, a mesto na kome vrši nuždu svaki dan. Kavez ne sme biti na promaji ili izložen direktnom sunčevom svetlu.

Hrčak jede raznovrsnu hranu: gotovu hranu za hrčke, jabuke, maslačak, banane, lešnike. Vrlo je važno da uvek ima sveže vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebne da zadovolji potrebe kod sirijskog hrčka je oko 20 g (jedna velika kašika), a za kineskog hrčka oko 5 g (jedna kašičica ).

Za redovno trošenje zuba, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, leska) ili različite gotove "grickalice". Kamen za glodare služiće za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.

Svu potrebnu opremu za Vašeg ljubimca, kao i hranu možete naći kod nas u Pet centru.

Kao što sam već napomenula, verovatno se radi o hrčku i po opisanim polnim odlikama (tzv. "loptice") reč je o hrčku muškog pola.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak