Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića, ženku. Stara je 4 godine. Problem je što svako pre podne ima proliv ili mekanu stolicu, a uveče ima ili normalne kuglice ili kuglice povezane u lančić. Čitala sam da taj 'lančić' može da bude posledica toga što ne može da svari dlake, ali ne znam zbog čega ima proliv. Ponašanje joj je skroz normalno, jede, pije vodu, mazi se, igra se... Hranim je uglavnom suvom hranom (razne granule i sušeni komadići voća, krekeri od trave, šargarepe... i sušena detelina), a 2, 3 puta nedeljno joj dam komadić banane ili jabuke (ali sad joj ne dajem zbog stolice). Od pre mesec i po dana je ta mekana kaka počela da joj se nagomilava i zadrzava i lepi za nju tako da joj blokira mokraćni otvor i otežano mokri.

Tada mi je veterinar dao šampon za kuniće da je okupam. To sam učinila, ali sam opet iz istog razloga morala da je kupam pre nedelju dana. Ali opet se problem javio. Nije mi jasno zbog čega joj se to dešava sada nakon 4 godine. I ranije je imala proliv ali joj se to nije dešavalo.
Hvala, Danka

O: Sistem za varenje je najosetljiviji deo organizma kod kunića i zbog toga je vrlo važno dovoljno pažnje posvetiti kvalitetnoj i pravilnoj ishrani. Ishrana mora biti bogata senom, mešavinom semenki i u malim količinama davati povrće i voće. Mekana stolica najčešći je znak poremećaja varenja.

Seno je vrlo važno za varenje i potrebno ga je omogućiti u neograničenim količinama. Povrće mora biti raznovrsno, a oprezni morate da  budete sa salatom, koja sadrži veliku količinu oksalata, koji mogu da dovedu do problema sa bubrezima. Voće treba davati u vrlo malim količinama jer sadrži materije koje dovode do disbalansa crevne mikroflore i poremećaja u varenju. Vrlo je važno ne menjati često hranu i držati se ustaljenog režima ishrane, a ne pojedene delove odstraniti. U periodu kada kunić ima meku stolicu ili proliv, treba prestati davati voće. Važno je da uvek ima na raspolaganju dovoljno kvalitetnog sena.

Promena ishrane, stres od promene okoline, putovanje, sveža zelena hrana i sl., fizički su uzroci mekane stolice kod kunića, međutim proliv i mekana stolica mogu da se jave i kao posledica različitih   oboljenja pruzrokovanih parazitima i bakterijama. Dijagnoza se sa sigurnošću može postaviti tek posle pregleda stolice. 

Pravi proliv kod  odraslih  kunića se retko  javlja i ne treba ga zameniti sa normalnim mekanim fecesom koji najčešće izlučuju u jutarnjim časovima, ali ne formirani jutarnji feces može biti rezultat  disbalansa mikroflore cekuma. Ako je motilitet creva usporen ili je kunić hranjen sa hranom  bogatom lakosvarljivim ugljenimhidratima, a siromašnom sirovim vlaknima, dolazi do poremećaja ravnoteže bakterija u cekumu. Rezultat je kašasta, pastozna ili  tečna jutarnja stolica. Obično je  neprijatnog mirisa i lepi se za zadnji deo kao kod Vašeg kunića, pa je neophodno redovno održavanje higijene tog dela.

Neformirani jutarni izmet nije primarna bolest, već simptom nekog poremećaja u organizmu kunića. Kako bi se izlečio problem proliva treba odrediti uzrok, tako da bi Vam ja savetovala da posetite veterinara koji će uraditi dijagnostički pregled i na osnovu njega sprovesti odgovarajuću terapiju.