mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imala sam morsko prase staro 1,5 godinu i donedavno sve je bilo uredu. Primetila sam da manje jede i ne obavlja nuždu, bili smo kod veterinara, terapija je trajala 5 dana i nakon toga sve se vratilo u normalu (od terapije je prošlo 2 nedelje), jedino što sam primetila da joj se na jastučićima na nogicama ogulila koza, ali ne puno. Primala je vitamine i malt pastu, redovno dobijala sveže povrće i voće i hranu za maorsko prase. Juče je uginula, bez iaikvih predhodnih simptoma. Možete li mi navesti najčešćebolesti morskih prasića jer sam u šoku pošto se sve neočekivano brzo dogodilo.
Hvala, Vedrana

O: Nažalost, na temelju onoga što ste napisali veoma je teško prosuđivati i spekulisati o uzrocima uginuća morskog praseta. Podaci su opšti i premalo ih je da bi se moglo odgovorno sumljati na bilo šta. Zamorci mogu oboleti od brojnih bolesti od kojih su veoma česte respiratorne infekcije, koje mogu započeti kao blage upale gornjih disajnih puteva, a završiti kao ozbiljne pneumonije, uglavnom bakterijskog porekla.

Kožne bolesti su česte, ali uglavnom nisu smrtonosne, već nastaju kao posledica narušenog imuniteta. To mogu biti gljivične infekcije, ali i parazitarne invazije koje se obično prepoznaju po češanju i ispadanju dlake. Zamorci ne mogu sami sintetizovati vitamin C i ukoliko ga se ne unosi dovoljno hranom nastupće bolest koju zovemo skorbut. Ispoljava se spontanim krvarenjima, oteklim i bolnim zglobovima, slabim i otežanim kratanjem itd.

Zamorci su posebno osetljivi na visoke temperature i mogu lako stradati od toplotnog udara. To naročito važi u okolnostima visoke vlage i prekomerne težine jedinke. Proliv može biti veoma opasan za zamorce, a neki antibiotici poput penicilina su posebno naznačeni kao pogubni.

Hronični intersticijski nefrritis (upala bubrega) može nastati kao posledica bakterijske infekcije pri čemu inicijalna bolest može biti diabetes mellitus, ali i pododermatitis.
 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak