Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imao sam ovnolikog zeca, sve je bilo uredu do jednog momenta kada mu je oko levog oka opala dlaka i oko počelo da krmelja. Posle par dana krmelja se spontano povukla ali dlaka se nije vratila. Kroz par dana se ponovo pojavila i dan nakon toga zatekao sam zeca sa iskrivljenom glavom u jednu stranu. Teško je disao i tresao povremeno telo. Pokušavao je da se ispravi (glavu) ali nije mogao, ali je reagovao na glas.... a telo je stajalo u normalnom položaju. Imao je otvoreni deo kaveza od 7m2 i zatvoreni deo kaveza, šargarepu, salatu, lišće i cveće maslačka, žitarice, jabuke, slamu, vodu... Molim vas na šta vas asociraju svi ovi simtomi? Da znam gde grešim? Je li to neki virus ili šlog? Hvala, Aleksandar

O: Neurološke bolesti kod kunića dosta su česte, ali uzroke mnogih od ovih bolesti ponekad je teško ili gotovo nemoguće pronaći. Neke od najčešćih su: gubitak ravnoteže i tortikolis, urinarna inkontinencija, delimična ili potpuna pareza ili paraliza jednog ili više ektremiteta i moždani udar.

Pojam tortikolis (krivi vrat) po pravilu predstavlja stanje kod kojeg kunić ima iskrivljenu glavu na jednu stranu i ne predstavlja samostalnu bolest. Sindrom je poremećaja u metaboličkoj ravnoteži organizma kunića, poremećaja nervnog sistema (mozak i kičmena moždina), organa čula vida, centra za ravnotežu u unutarnjem uhu.

Uzroci mogu biti različiti: infekcije srednjeg ili unutrašnjeg uha, moždani udar, apscesi ili tumori mozga, povrede glave, intoksikacija. Tortikolis se ponekad javlja i sa simptomom brzog pokretanja očne jabučice sa jedne strane na drugu što je pokazatelj da kunić ima istovremeno i vrtoglavicu.

Simptomi se mogu pojaviti vrlo iznenada; kunić hoda okolo sa glavom položenom na jednu stranu. U težim slučajevima, kunić može da bude toliko dezorijentisan da ne može ni da hoda, pa provodi vreme vrteći se u krug u pokušavanju uspostavljanja normalnog hoda. Većina kunića ima očuvan apetit, ali neke je potrebno hraniti iz ruke.

Savetujem Vam da što pre posetite veterinara. Kao gotovo kod svih bolesti, poremećaj je neophodno što pre dijagnostikovati, jer su tada veće šanse za potpuno izlečenje.