Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Za koliko treba da pojačam ishranu majci hrčku? Koliko sada mlada majka treba da jede dnevno? Trebam li joj davati da jede nešto što do sada nisam? (davala sam joj njene žitarice, tj. hranu za hrčke, oko 20 g, po 2 - 3 oraha i po list zelene salate dnevno, malo šargarepe, ponekad malo kuvanog jajeta).
Hvala, Tatjana

O: Pravilna ishrana i pružanje mira majci sa mladuncima u prvim danima posle okota je najvažnije. Majci hrčaka možete ponuditi gotovu hranu za hrčke, jabuke, maslačak (jako koristan u ovom periodu), radič, banane, lešnike. . .

Vrlo je važno da uvek ima sveže vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna za sirijskog hrčka je oko 20 g (jedna velika kašika), a za kineskog hrčka oko 5 g (jedna kašičica). Kamen za glodare služiće za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.

Međutim, u ovoj fazi se preporučuje da u posudi uvek bude hrana na raspolaganju. Naravno da je potrebno redovno čistiti kavez, a nepojedenu hranu (misli se na gotove hrane) menjati novom po proceni (npr. do dva puta nedeljno). Svežu nepojedenu hranu (zeleniš, voće i sl.) menjajte na dnevnom nivou.

U apoteci Pet centra možete pronaći i OPTI - VIT vitaminske kapi za male glodare, koji bi bili odlična nadoknada ishrani Vašim ljubimcima u ovom osetljivom razdoblju.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak