Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića starog malo manje od dva meseca. Ima diareju, uši su mu hladne, ali se to menja. Nije nešto živahan kao pre. Stolica mu je nalik čovekovoj ali umanjena, ponekad je okrugla kao što i treba da bude, a ponekad je čak i proliv. Na internetu sam pročitala da treba da jede seno i da uvek ima svežu vodu, takođe sam čula da treba da mu se da pirinčova voda pa sam to i uradila. Takođe sam mu dala i probiotik. Da li još nešto mogu da uradim kako bi mu bilo bolje? Unapred hvala. Milica
O: Pravi proliv kod odraslih kunića je retka pojava, pa ga ne treba mešati sa cekotrofima (normalnim mekanim fecesom koji najčešće izlučuju u jutarnjim satima). Međutim, neformirani cekotrofi mogu da budu rezultat disbalansa mikroflore cekuma. Ako je motilitet creva usporen ili je kunić hranjen sa hranom previše bogatom lakosvarljivim ugljenim hidratima, a siromašnu sirovim vlaknima, kompleksna populacija bakterija u cekumu postaje neuravnotežena. Rezultat su kašasti, pastozni ili čak tečni cekotrofi. Obično su vrlo neprijatnog mirisa i lepe se za zadnjicu kunića. Neformirani cekotrofi nisu primarna bolest, već simptom nekog poremećaja u organizmu kunića. Kako bi se izlečio problem proliva najpre treba odrediti uzrok.

Dakle, u zavisnosti od uzročnika preduzima se odgovarajuća terapija, a od stanja kunića zavisi da li se lekovi daju injekciono ili u vodu za piće. Savetujem Vam da uzmete uzorak stolice (dnevne i noćne) i da je odnesete na koprološku analizu, kako bi se isključilo prisustvo crevnih parazita kao uzročnik poremećaja varenja, a posebnu pažnju obratite na kvalitet ishrane Vašeg ljubimca.

O prolivu kod kunića pisala je Ana Jovanović, dr. vet. med., u tektu koji glasi Proliv (dijareja) kod kunića.

Pored ishrane senom, možete davati preparat Pro Digest koji normalizuje funkciju sistema za varenje i stimuliše rast pozitivne crevne flore. Ovaj preparat možete koristiti i u toku terapije koju bude prepisao Vaš veterinar.