Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića, mužjaka koji je sinoć dobio proliv i ne znam šta da mu radim; pročitao sam da može mnogo brzo da umre ako se ne reaguje ali pošto nisam u mogućnosti da reagujem brzo, rečeno mi je da ga hranim samo senom i vodom da mu se malo stabilizuje flora u stomaku.... Moguće je da je pojeo nešto, nisam siguran... i znam da je par dana pre toga pojeo nešto krompira. Koliko je to loše za njega? Koja je najpravilnija ishrana inaće? Šta nikako ne smem da mu dam? Kako sad da ga lečim dok ne stignem da ga odvedem kod veterinara i kako da ga hranim posle pregleda?
Molim vas pomozite mi, Tibor

O: Dijareja predstavlja povećanu količinu fecesa koji je retke konzistencije, tj nije karakterističan za vrstu. Može nastati dejstvom virusnih, bakterijskih infekcija, kao i parazitnih invazija, usled trovanja, prejedanja neadekvatnom hranom ili hranom koja ima puno tečnosti i vlakana u sebi (zelena hrana).

Kunića nastavite da hranite samo senom. Svežu zelenu hranu nemojte davati dok se konzistencija izmeta ne popravi i ne stvore se karakteristične kuglice. Pošto putem tečnog izmeta gube veću količinu vode, sveža voda mu mora biti stalno dostupna i ne suviše hladna.

Najbolje bi bilo da ga što pre odvedete kod veterinara. Proliv može dovesti do dehidracije, nutritivnog disbalansa, poremećaja mikroflore, što je za kuniće opasno. Naime, posebno važnim organom za varenje hrane smatra se slepo crevo, koje može sadržinu hrane preraditi i pet puta bolje od želudca. U slepom crevu se nalaze bakterije koje gruba hranljiva vlakna pretvaraju u škrob, koji se zatim razlaže u šećer. Takva bakterijska fermentacija intenzivira preradu sena i trave i izdvajanje odgovarajućih hranljivih elemenata. Ti hranljivi elementi izlučuju se zajedno sa izmetom, koje kunić ponovo uzima neposredno iz analnog otvora. Taj proces, poznat pod imenom cekotrofija, omogućava optimalno snabdevanje organizma vitaminom B. Kod zdravih kunića, iz kaše slepog creva se apsorbuje višak vode, koju organizam koristi za izvođenje metaboličkih procesa. Na taj način se formira karakterističan oblik izmeta. U toku proliva, voda se pojačano gubi, što vodi ka dehidraciji, a izostaje formiranje cekotrofa.

Krompir je hrana koju treba izbegavati i sasvim je moguće da je doveo do proliva. Krompir je uglavnom nečist, a u sebi može sadržati veću kličinu solanina (otrovne materije) koji može dovesti do trovanja.

Apelujem još jednom da kunića što pre odvedete kod veterinara. Veterinarska služba je organizovana tako da je svima relativno lako dostupna. U međuvremenu, pored ishrane senom, možete davati preparat Pro Digest koji normalizuje funkciju sistema za varenje i stimuliše rast pozitivne crevne flore. Ovaj preparat možete koristiti i u toku terapije koju bude prepisao Vaš veterinar.

O pravilnoj ishrani kunića možete više pročitati ovdeovde.