Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo belog kunića koji je star skoro 2 godine. Do sada smo ga čuvali u velikom kavezu u stanu, ali s'obzirom da smo adaptirali stan, za kavez više nema dovoljno mesta. Razmišljali smo da ga preselimo na terasu, koja je otkrivena, ali nismo sigurni kako će to uticati na njega, tj. da li mu smeta kiša i velika hladnoća tokom zime. Naime, planirali smo da mu napravimo neku nadstrešnicu, koja bi ga štitila od sunca i kiše, koliko je to moguće. S postovanjem, Marijana Volarić

O: Kunići mnogo bolje podnose i manje im smeta hladnoća nego vrućina, tako da bez nekih većih problema mogu da podnesu i temperature do - 10 stepeni.

Međutim ipak za vreme  hladnih zimskih dana zbog iznenadnog pada temperature i ispod ove granice ne bi bilo preporučljivo da ga držite na terasi, ne samo zbog niskih temperatura, već i zbog direktnog izlaganja padavinama. Kavez bi trebalo da bude prostran i preporučljivo je da se u njega postavi zaklon u koji će kunić moći da se skloni. Kavez bi trebalo da bude najmanje 80 x 80cm, a drveni zaklon u njemu 40 x 40 cm, sa otvorom kroz koji će ulaziti(  veličine oko 20 cm).
   
Boravak kunića na terasi i njegovo izlaganje niskim spoljašnjim temperaturama, kao i izlaganje visokim spoljašnjim temperaturama za vreme  letnjih dana, može nepovoljno da utiče na opšte stanje kunića. Kunići teško podnose visoke temperature, a naročito ih ne bi trebalo izlagati direktnom sunčevom svetlu, tako da ako su na otvorenom neophodno im je osigurati zaklon u senci. Pri tome svakako obratite posebnu pažnju na to da nisu izloženi direktnom strujanju vazduha (promaji) i da dno kaveza mora uvek da bude suvo.
 
Uvek kuniću dajte dovoljnu količinu svežeg povrća i voća koje inače jede, da sprečite dehidraciju. Posebno pripazite jer zbog visokih temperatura, kunići više miruju, slabije su pokretljivi, pa ako im je previše toplo teško ustaju i piju vodu. To brzo može da dovede do dehidracije, ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i onog najgoreg, tako da moraju uvek da imaju lako dostupnu svežu vodu.