Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Imam dva pitanja u vezi mog hrčka koji ima dve godine. Prvo se odnosi na zatvoreno oko. U poslednje vreme, desno oko mu je često zatvoreno, kao da su mu kapci slepljeni (nisam primetila da suzi ili da ima bilo kakvih promena na njemu). Par puta sam mu ovo oko čistila čajem od kamilice od čega mu privremeno bude bolje. Drugo pitanje se odnosi na ishranu, tačnije na količinu vode koju je normalno da jedan ovakav hrčak uzima. Od kako ga imam, retko kada je uzimao vodu (svaki dan mu dajem veliko parče jabuke uz redovan obrok, što mislim da mu daje dovoljno tečnosti). U zadnih mesec, dva, počeo je da pije vodu svakodnevno i često u toku dana.

Obzirom da imam jako mnogo iskustva sa hrčima znam da su to veće količine vode nego što je i jedan moj hčak do sada uzimao.
Unapred zahvalna, Bilja

O: Kod sljepljenih ili neprirodno spuštenih kapaka kao dijagnoza se postavlja mišićna, nervna disfunkcija ili u ogromnoj većini slučajeva neka vrsta iritacije ili infekcije. Kako ste naveli da se stanje popravi kad isperete kamilicom pretpostavka je da je u pitanju iritacija ili infekcija. Umesto kamilice možete probati sa ispiranjem fiziološkim rastvorom, a ako se stanje kroz par dana ne popravi ili mu se kapci ponovo slepe najbolje je da veterinar uzme bris i na osnovu rezultata brisa postavi terapiju.

Svakako kad hrčak jede svežu hranu da mu je potrebna manja količina vode, i obrnuto, ako se hrani suvom hranom tada malo više pije vodu. Bez obzira na tip ishrane, sveža voda treba da mu je uvek dostupna.

Pojačano pijenje vode može da ukaže na postojanje nekog zapaljenskog procesa i posledičnog povišenja temperature. Takođe u bilo kom obliku dehidracije organizam ima potrebu da nadoknadi tečnost i to rešava tako što dolazi do pojačane žeđi i češćeg unosa tečnosti.

Nekada su to kod hrčaka benigne stvari kao prerasli zubi koje je potrebno skratiti ali iza simptoma pojačanog unosa vode se mogu kriti i mnogo ozbiljniji procesi.

Probajte da svog ljubimca odvedete na pregled kod nekog od kolega koji ima iskustva u radu sa glodarima, ako ne znate kome biste ga odveli onda su preporuka klinike Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak