Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ja imam degua. Zanima me da li mu smeta promaja i kakva bi temperatura trebalo da bude za njega? Dali bi smeo da se iznese napolje?
Hvala, Dragana

O: Degui su izuzetno veseli i živahni kućni ljubimci koji uspeju za veoma kratko vreme da očaraju svojim vragolijama i da nasmeju sve ukućane. Veoma su vešti, pokretni, aktivni, a nije ih teško čuvati i održavati u idealnim fiziološkim uslovima. Idealno bi bilo da mu obezbedite stakleni ili žičani kavez na više nivoa, u kojem će se obavezno naći točak koji im služi za trčanje.

Bitno je da kavez stavite na mesto na kojem nema promaje, direktnog sunčevog zračenja, gde je temperatura okoline u uskim granicama, oko 23 stepena.

Mogu se lako navići na čoveka, naročito ako im ponudimo hranu iz ruke. Veoma se lako možete sprijateljiti i za vreme šetnje po kući, kada je potrebno posebnu pažnju obratiti na kablove i kućno bilje (glodari su, i vole sve da grickaju). Posebno bih naglasila da za vreme igre sa njim posebno obratitite pažnju na to da ga nikako ne povlačite za rep.

Napolje ga možete izvesti kada vremenske prilike to dozvoljavaju i ako mu možete obezbediti sigurnost. To podrazumeva da ima žičani kavez, kroz koji se ne može provući, preskočiti, gde je siguran i gde ga ne mogu povrediti ostale životinje. Naravno, svo vreme mora biti pod nadzorom.


 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak