Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam kunića starog tri godine. Pre nekoliko dana primetili smo da ne jede seno. Veterinar je utvrdio da su mu prerasli kutnjaci i urađeno je brušenje. Kunić je u dobroj formi, jede sve osim sena (i dalje). Da li postoji neki način da ga podstaknemo? Već smo menjali vrstu sena i smanjili količinu granula. Hvala! Jela i Vule

О: Kao i ljudima, kunićima treba izbalansirana ishrana sa dovoljnom količinom vitamina i hranjivih materija. Zdrava ishrana kunića sadržava dnevni udeo sena, povrća, peleta i vode sa povremenim poslasticama.


Mlade kuniće bi u prvim mesecima života (2-6 meseca) trebalo hraniti mešavinom gotove dehidrirane zrnaste i biljne hrane uz stalni pristup kvalitetnom senu.

Nakon tog perioda u ishranu im treba uvesti, vrlo postepeno, svežu zelenu hranu: trava za kuniće, listovi bokvice, radića i sl. Nakon 10 meseci povremeno im jelovnik možete obogatiti malom količinom voća (npr. jabuke, banane, grožđe).

Seno je najvažniji deo zdrave ishrane kunića. Svakodnevno kuniću treba dati sveže seno u neograničenim količinama. Ono pomaže održavanju funkcija varenja i sprečava gastro-intestinalne poremećaje. Takođe, osigurava i stalan izvor hranjivih materija koji kunića održavaju zdravim, a umanjuju rizik od nastanka gojaznosti.

Nije retkost da kunići hranjeni pretežno peletima jedu mnogo manje sena. Ako razlog nije medicinske vrste (preizrasli zubi ili neki drugi problem sa zubima, bol ili stres) razlog ne jedenja sena leži u tome što jede možda više peleta ili jednostavno nije gladan. Ukoliko je ovo slučaj sa Vašim kunićem, pokušajte da mu date obrok peletirane hrane u jutarnjim satima i jedan u večernjim, a preko dana ostavite samo seno za jelo.

Kunića možete privoleti na seno ili ga možete naučiti da jede na način da Vam seno posluži kao nagrada u učenju na obavljanje nužde na jednom mestu, a kad pripremate posudu za obavljanje nužde možete staviti i malu količinu sena na sredinu posude.

Većina kunića koristi samo uglove posude za pesak tako da sredina uvek ostaje suva, i na taj dolaze u dodir sa senom, pa osetivši miris većina kunića oseti potrebu za hranjenjem istim. Dobro je ujutro i uveče staviti svežeg sena u posudu za obavljanje nužde.

U slučaju da uočite još neke znakove poremećenog zdravstvenog stanja posetite veterinara koji će na osnovu pregleda tačno utvrditi o kakvom se problemu radi te preporučiti odgovarajuću terapiju.