Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo mačora starosti oko 9 godina i mačku od godinu dana. Želeli smo da sterilišemo ženku, ali nas je veterinar ubedio da sačekamo da napuni godinu dana, međutim ona je pre 3 nedelje imala prvo teranje i verovatno se sparila sa komšijskim mačorom. Najviše je u kući, ali je puštamo i u dvorište pošto je veoma aktivna, voli da se igra napolju, pravi je lovac. Izgleda kao da je skotna, pa smo odlučili da sačekamo sa sterilizacijom dok prođe prvi okot. Pre nekoliko dana je naš mačor počeo da je napada da se pare. Interesuje me da li je moguće da je zaista skotna, a da se pri tome i dalje pari, i ako jeste, da li može to da predstavlja opasnost za nju ili za mačiće? Da li bi ipak trebali do okota da je držimo isključivo u kući? Problem je što je navikla da nuždu obavlja, ako je ikako moguće isključivo napolju otkad je počela da izlazi, posip koristi samo kada mora. Ne znamo kako da je zadržimo unutra, svaku noć mjauče i traži mesto po kući dok god je ne pustimo da izađe. Želimo da je zaštitimo, ali je jako nemirna po prirodi i inače, a sada posebno. Sandra
O: Prvo teranje kod mačaka se javlja u period između 6. i 8. meseca starosti. Međutim, telesni razvoj u tom periodu nije završen, pa nije preporučljivo dozvoliti mački da se pari. Sa polnom zrelošću počinju da se uočavaju i razlike u telesnoj građi između mužjaka i ženki.

Polni nagon je prvi spoljašnji znak da se mačka nalazi u periodu kada je spremna za parenje tj. estrus. Kod mačaka su znaci estrusa jasno vidljivi i lako prepoznatljivi.

Estrus se sastoji iz tri faze:

1. Proestrus - period kada mačka doživljava niz promena na svojim polnim organima, oni tada postaju spremni za parenje, oplodnju i trudnoću. U ovom periodu ženka postaje umiljata, a vidljive su i promene na stidnici koja postaje upečatljivija.

2. Estrus je period koji nastupa oko petog dana posle proestrusa. Ženka je u ovoj fazi spremna za parenje. Pokazuje uznemirenost, mjauče, jeca i pokušava da izađe iz kuće po svaku cenu. Ako je mazimo po leđima u ovom periodu, ona zauzima karakterističan stav - bradu približi tlu, protegne glavu, a zadnji deo izdigne i pomeri rep u obliku luka, čime ističe polni organ. Ukoliko biste pustili mačku napolje, ona bi dozivala mužjaka vrlo bučnim glasom koji podseća na plač malog deteta.

Urinom, koji sadrži u sebi mirisnu poruku, šalju informaciju da su spremne za parenje. Kad se mužjaci okupe, u prvoj fazi ih mačka drži na odstojanju frktanjem, dahtanjem i udarcima šapom, što iskusan mačak po pravilu ume da izbegne. Ženka se zatim povlači na sigurnu udaljenost, dok mužjaci zastrašuju jedan drugog pogledima, kostrešenjem i glasnim urlanjem. Obilaze jedan oko drugog i procenjuju se. Ako se ni jedan ne povuče na vreme, priznajući time da je slabiji, iz tog susreta može da se razvije prava bitka iz koje mužjaci izlaze puni ogrebotina i ugriza. Pravo na parenje dobija mačak koji iz tih okršaja izađe kao pobednik. 


3. Treća etapa nastaje kada nije došlo do parenja i životinja se smiruje, a i simptomi na reproduktivnim organima se povlače.

Novo teranje, sa istim znacima, se javlja na svake tri nedelje, ukoliko ne dođe do začeća.

Ako se mačka parila i ostala skotna, dolazi do lučenja hormona i ona menja svoje ponašanje. Postaje obazrivija, više vremena posvećuje higijeni, povećava joj se apetit. Pred kraj graviditeta, ona uporno traži najprikladnije mesto gde će se omaciti, a u tome joj može pomoći i vlasnik.

Debljanje, tj. rast stomaka i povećan apetit su znak da je mačka ostala gravidna, a sigurniju dijagnostiku graviditeta možete utvrditi ultrazvukom i rendgenom nakon 4 do 5 nedelja od parenja.

Ukoliko maca nije ostala gravidna, a izlazi napolje svakako će se dalje pariti. Ako je gravidna ona verovatno neće hteti više da se pari, a i ukoliko nastavi da se pari to neće smetati njenom zdravlju, kao ni zdravlju plodova.

Ovakvo ponašanje neće ostaviti negativne posledice po mačiće, ali je svakako bolje da mačka bude u što boljim higijenskim uslovima tokom graviditeta kako biste osigurali zdravo leglo.

O graviditetu opširno možete pročitati u odgovorima Graviditet i porođaj mačke, Graviditet mačke i briga o okotu, Graviditet i okot i Utvrđivanje i znaci graviditeta kod mačke.

 

OZNAKE: