Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Sjajan sajt! Puno toga korisnog sam pronašao i naučio čitajući vaše odgovore na pitanja, savete i odlične tekstove. Ipak nisam pronašao ništa vezano za problem mog mačka. Imam polu sijamsko mače od 7 meseci. Nije vakcinisan, očišćen je od parazita prije 3 - 4 meseca. Živi u stanu, ali svakodnevno izlazi u dvorište i igra se sa dvije mačke od kojih je jednoj uvo raskrvavljeno i stalno se češe i mjauče dok to radi. Prije dva dana sam primjetio iza uveta mog mačeta kao neki pečat bez dlake oko 15mm x10mm, kao i na prednjij nozi, dio bez dlake, ali više kao dugačak crvenkasti ožiljak 20mm x 2 - 3 mm. Ovaj pečat iza uveta je imao normalnu boju kože dok je danas već u donjem delu crven, pretpostavljam od češanja.

Inače po ponašanju, ništa se nije promijenilo, jako je temperamentan, igra se, dobro jede.. Da li možete na osnovu ovog reći o čemu se radi i šta da radim?
Unapred hvala, Mihailo

O: U otkrivanju i lečenju kožnih bolesti etiološka dijagnostika je od velikog značaja i u cilju postavljanja dijagnoze potrebno je izvršiti niz detaljnih kliničkih ispitivanja obolelog mesta na koži. Bez otkrivanja pravog uzroka i njegovog otklanjanja terapija može biti neuspešna ili delimično uspešna. Zbog neotkrivanja pravog uzroka bolesti česti su recidivi kožnih oboljenja.
 
Dijagnostika dermatoloških promena podrazumeva pregled kože, dlake i podkožnog tkiva.

U dijagnostičke metode u dermatologiji ubrajamo: uzimanje kožnih skarifikata i uzimanje citološkog brisa kutisa. Takođe je od velike važnosti dijagnostikovati  sekundarne bakterijske infekcije (npr. piodermija, dermatofitoze, demodikoza), zatim identifikacija primarnog uzročnika bilo da su to bakterije, gljivice, paraziti, endokrini poremećaji, alergije, autoimuna kožna oboljenja.
 
Prilikom svih ovih pregleda trebalo bi uzeti u obzir i mesta na kojima se javljaju kožne promene koja su označena kao predilekciona mesta za određenu bolest ali to ne može biti dovoljno za definitivnu dijagnozu.

Što se tiče promena koje ste opisali, uzrok mogu biti parazitarna infekcija uzročnikom iz familije Sarcopters - šuga mačaka, gljivična infekcija ili kombinovana infekcija.

Ukoliko se radi o šugi mačaka, s obzirom na predilekciona mesta (uši, noge, laktovi, trbuh, prsa), intenzivan svrab je prisutan, a na obolelim mestima dlaka je proređena ili su mesta u potpunosti bez dlake.

Da bi izbegli komplikacije sa sekundranim bakterijskim infekcijama, savetujem Vas da se obratite Vašem veterinaru kako bi dijagnostikovao pravi uzrok oboljenja i shodno tome prepisao odgovarajuću terapiju.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak