Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupio sam maci vitaminske tablete Pet-Phos Croissance Chat, i po savetu prodavca davao joj po dve tablete na dan. Primetio sam da joj se apetit povećao, ali ona je sinoć povratila veliku količinu svarene hrane. Pošto sam uzeo samo jednu tablu, nisam dobio uputstvo, a danas sam na internetu sam pročitao da treba davati samo 1 tabletu dnevno (maca ima manje od 4 kg i godinu dana je stara). Ona je sada dobro, nije više povraćala, normalno se ponaša. Da li je povraćanje bio uzrok prejedavanja usled lošeg doziranja tableta ili treba da se zabrinem? Hvala Vam na odgovoru. Zoran


O: Pet Phos Feline je dodatak ishrani namenjen mačkama u fazi rasta i mackama koje doje. Obezbeđuje skladan rast mačeta. Odgovara na fiziološke potrebe skotnih mačaka i mačaka koje doje. Takođe je pogodan za odrasle mačke koje su izgubile formu i imaju slab apetit. Preparat obezbeđuje optimalnu energiju metabolizma, sintezu proteina i amino kiselina.

Odraslim mačkama se dozira tako sto se daje 1 tableta dnevno za mačke do 4 kg telesne mase, a za macke preko 4 kg aplikuju se 2 tab dnevno.Tretman se ponavlja svakih 7-14 dana.

Povraćanje kod mačaka mogu izazvati uzroci unutar i izvan želuca. Dok povremeno povraćanje obično nije značajno, često povraćanje može biti problematično.

Uzroci su brojni i tačnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon detaljne anamneze i kliničke i, prema potrebi,
dodatnih laboratorijskih pretraga.


Najčešći uzrok probavnih problema su kuglice dlake koje se nakupljaju u želucu. Mačke tada često jedu travu kako bi pomogle izbaciti takvo strano telo. Životinji bi trebalo dati sredstvo koje pomaže da se kuglice dlake izbace digestivnog sistema i budu izbačene stolicom (Malt pasta, Bezo-pet pasta).


U Pet centru su u ponudi i kompletne hrane za mačke s dodatkom vlakana koja pomažu u ovim slučajevima (npr.Hairball contro l- "Farmina, Intens hairball - "Royal canin").


Ostali uzroci povezani s hranjenjem su nepodnošenje hrane i prava alergija ili jednostavno prežderavanje - unošenje velike količine hrane za kratko vreme. Želudačni poremećaji javljaju se i usled gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tela ili tumora, upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke, te hormonalne bolesti.

To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita, te strah.


Ukoliko se povraćanje bude nastavilo i intenziviralo Vašeg ljubimca odvedite kod veterinara kako bi se mačka pregledala i po potrebi započela potrebna terapija. 

OZNAKE: