Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam 3 mačke koje su spoljne mačke od 10 meseca. Pre par meseci sam uočila da mi je jedna mačka omršavila i kašlje, od pre mesec dana druge dve samo kašlju. Sve 3 imaju jako dobar apetit ali i dalje kašlju i kod jedne po sred grudi je puklo masno tkivo, a kod druge su se pojavile rane u predelu anusa. Pa bi me zanimalo šta da radim i koju vrstu ishrane mi preporučujete za njihove zdravstvene probleme? Nisu sterilizane i naš mačor nije zainteresovan za tuče sa drugim mužjacima već stvara prijateljstva. Hvala na odgovoru, Меgi

О: S obzirom na simptome koje ste primetili kod Vašig mačaka, kašalj i gubitak težine, kao i upala predela oko anusa može se posumnjati na crevne parazite.

Uopšteno o ovim siptomima pisala je kolegini Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu Kašalj i Mršavljenje – invalidiranost crevnim parazitima ?

Najpre bi trebalo Mačku očistiti od crevnih parazita nekim preparatom protiv parazita, a kod nas u Pet centar prodavnicama možete pronaći proizvode za tu namenu Dronal Cat tablete i Vitaminthe pasta.

Više o čišćenju mačke od unutrašnjih parazita pisali smo u sledećim odgovorima: Čišćenje od parazita mačke i njenog legla, Pravila upotreba Vitaminthe paste protiv crevnih parazita i Čišćenje od crevnih parazita.

Takođe, opisane promene poput upaljenog područja oko anusa mogu biti posledica niza različitih uzroka. Najčešći su oni koji se javljaju usled otežanog obavljanja nužde, zbog tvrde stolice, zatim iritacije nakon meke stolice ili proliva, češanja i povlačenja zadnjice po podu zbog svraba usled invazije crevnih parazita kao i zbog tegoba vezanih uz nepravilno pražnjenje analnih žlezda.

Dijagnozu bi trebao da postavi veterinar nakon temeljnog pregleda mačaka. Nakon svakog mazanja guze maca treba očekivati da će one polizati namazani deo. Zato je važno odabrati sredstvo koje je sasvim neutralno i bezopasno za macu. Obična mlaka voda dobar je izbor kao umirujući oblog koji će ukloniti eventualnu zaostalu nečistoću. Od priručnih preparata mogu se koristiti i oblozi od kamilice. U apotekama možete potražiti Rivanol ili Vodikov peroksid s naglaskom da koncentracije budu za korištenje na sluzokožu (0,1% Rivanol, 3% vodikov peroksid).

Svakako je i pored ove prve pomoći neophodno obaviti prethodno pomenuto čišćenje od endoparazita, kako bi simptomi nestali.

O sličnim problemima u području anusa pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom Neprekidno češanje i grickanje korena repa i mekana stolica/Crevni paraziti.

Mačke su teritorijalne životinje i često se bore kada su napolju, a ponekad i kada su u kući. Tokom borbe, mačke ujedaju i na taj način nanose duboke rane, pa bakterije iz njihovih usta prolaze u tkiva. Ovakve rane često brzo zarastu, ali na njihovom mestu se formira apsces. Apsces predstavlja šupljinu u tkivu u kojoj je infekcija lokalno ograničena. Ovakvi apscesi se formiraju u potkožnom tkivu, mišićima na različitim delovima tela, najčešće na leđima, vratu ili grudima.

Nakon određenog vremena oni se otvaraju, a njihov sadržaj - gnoj izlazi napolje. Ukoliko se ne leče prelaze u hronične infekcije i formira se trajna fistula - kanal koji je u dodiru sa spoljašnjom sredinom. Ovakve infekcije, ako i sve druge rane koje se mogu javiti i na drugim delovima tela, zahtevaju veterinarsku intervenciju, čime bi se sprečilile dalje infekcije i njihov hronicitet i sistemske infekcije. Rane se čiste, obrađuju antisepticima i antibioticima, a po potrebi se antibiotici daju i sistemski. Ukoliko postoji povišena temperatura ili bolnost daju se antipiretici i analgetici.

Preporuka je da posetite veterinara kako bi životinje pregledao i primenio odgovarajuću terapiju. Ishrana mačaka podrazumeva upotrebu kvalitetne hrane koja će zadovoljiti njihove dnevna potrebe u zavisnosti od njihove aktivnosti i načina zivota. Ukoliko se koriste kompletne gotove hrane visokog kvaliteta nije potrebno ishranu dopuniti vitaminsko mineralnim dodacima.


S obzirom da Vaše mačke trenutno imaju problema sa varenjem preporučujem Vam da koristite hranu koja je laka za varenje poput Lilly I´ve Sensitive Digestion, briketi za mačke od Brit Care-a, Digestive Comfort, briketi za mačke od Royal Canin-a kao i Sensible od istog proizvođača.


Naravno preporuka je životinje redovno štititi od spoljašnjih i unutrašnjih parazita buva, krpelja i glista i drugo.

Veliki izbor kvalitetne hrane, dodataka ishrani i veliki izbor antiparazitika možete pronaći u Pet centar prodavnicama.

OZNAKE: