Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani molim Vas da mi pomognete pri rešavanju problema. Naime, imam macu staru 3 meseca koju sam udomila pre 3 nedelje. Što se tiče ishrane, hranim je kupovnom hranom ali problem je što ona neće da pije vodu. Non stop joj je dostupna sveža voda koju držim u posudici ali ne primećujem da je pije. Znam da mace mogu da imaju problema sa bubrezima i da im je neophodna voda, stoga bih Vas zamolila da mi savetujete kako bih mogla da je naviknem da pije vodu. Napominjem da ona redovono ide u wc ali da bih izbegla neku neželjenu posledicu još jednom Vas molim da mi odgovorite na poruku.
Unapred zahvalna, Jelena

O: Sveža voda mora biti stalno dostupna životinji, a posude iz kojih životinje piju treba da im omoguće nesmetano uzimanje vode. U termoneutralnoj sredini većini sisara je potrebno 44 - 66 ml vode na kg telesne težine. Ukoliko se mače hrani suvom  hranom, biće mu potrebno više tečnosti, kao i ukoliko je visoka temperatura ambijenta. Mače od tri meseca bi dnevno trebalo da popije 40 - 70 ml vode.

Dehidracija je stanje gubitka tečnosti. U zavisnosti od stepena dehidracije, zavisi i fizičko stanje životinje. U početku se može javiti letargija i slabiji apetit, a sa napredovanjem dehidracije javljaju se sledeći simptomi: koža postaje manje elastična, oči su upale u očne duplje i deluju suvo, usta i desni su suve, mačka može zauzeti pogrbljen stav i ne koristi posip.

Vrlo je verovatno da Vaše mače pije dovoljno vode, ukoliko je veselo i dobrog apetita, raspoložena za igru, lepe, sjajne, polegle dlake.

Da biste procenili da li je mače unelo dovoljno tečnosti, možete joj napraviti kožni nabor najbolje na grebenu ili na rebrima (nežno ćete uhvatiti kožu i povući od tela); ukoliko se koža odmah vrati, znak je da maca unosi dovoljno tečnosti.

Ukoliko Vašu macu hranite vlažnom hranom (sosići, konzerve), ona neće piti mnogo vode. Možete kupiti posudu sa odmerenim  i obeleženim mililitrima i na taj način kontrolisati koliko vode popije. Zdrava maca ima potrebu za uzimanjem vode / žeđ (ukoliko nije koristila  pretežno vlažnu hranu) i ukoliko joj je dostupna, uzimaće je. Ako maca redovno koristi svoj posip, to je još jedan znak da ne oskudeva u tečnosti.

Mace često imaju problema sa peskom koji se stvara u urinarnim putevima. Nagomilani pesak može dovesti do opstrukcije mokraćnih puteva i nemogućnosti mokrenja. Ovaj problem se izuzetno retko javlja kod životinja mlađih od godinu dana. Preporučila bih Vam da hranite macu hranama superpremijum kvaliteta, kao što je Brit care (Brit Care Kitten), koje između ostalog  imaju podešen pH i preveniraju stvaranje mokraćnog kamenca. Pored toga nude optimalan odnos svih hranjivih materija, što je veoma bitno u periodu rasta.

Ukoliko na osnovu navedenog sumanjate da Vaša maca deluje dehidrirano i ako primetite da pije manje od 40 ml dnevno, a pritom slabije napreduje, nije vesela i retko koristi posip, odvedite macu kod veterinara.

OZNAKE: