aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam mačka starog 3 god. Sterilisan je pre oko 6 meseci, neizvesno posle toga počeo je da gricka svoj rep! Sad već ima rane i deo repa mu nedostaje i gricka predeo oko korena repa i guze! Takođe ima problem sa stolicom, problem da je izbaci i u većini slucajeva je mekana. Mačak je fizički u redu, normalno jede i nema nekih promena u ponašanju. Molila bih vas da mi pomognete! Unapred zahvalna! Ivana

O: Svrab u korenu repa može se javiti usled infestacije mačke crevnim parazitima, zatim usled prisustva buva ili usled alergijske reakcije na pljuvačku buve ili neki drugi alergen. Mekana stolica je najverovatnije posledica prisustva crevnih parazita, ali se ne može isključiti ni intolerancija na neku hranu.


Najčešći crevni paraziti kod mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 - 10 cm, bele ili  smeđkaste boje, a liče na špagete. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cele (neoštećene) izlaze sa stolicom.

Osim digestivnih problema, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugli i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom. Iako retko, ali crevni  paraziti se mogu namnožiti u tolikom obimu da izazovu opstrukciju creva.

Mačke mogu biti invadirane i psećom pantljičarom (Dipilidium caninum) koja je dugačka 20 - 45 cm. Zreli članci ovog parazita podsećaju na semenke krastavca i crvene su boje. Nešto ređe kod mačaka parazitira
Taenia taeniaeformis i Diphylobotrium latum.


Savetujem Vas da macu očistite od crevnih parazita (dehelmintizacija).


Preporučila bih Vam da za tretman mace koristite Vitaminthe oralnu pastu (Virbac), koja se lako primenjuje, a širokog je spektra delovanja i jednokratno se aplikuje. Pasta se nalazi u specijalno graduisanom špricu, tako da je aplikacija olakšana i ne postoji mogućnost predoziranja.

OZNAKE: