Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Za 5 meseci se selim u Norvešku. Imam macu koja je čipovana i primila sve potrebne vakcine za sad. Ima 7 meseci. Zanima me da li je uopšte moguće macu preneti u Norvešku, i ukoliko jeste šta je sve potrebno. Molim vas pomozite mi ukoliko znate odgovor na moje pitanje. Hvala Vam unapred. Anđela.

O: Transport životinja u zemlje Evropske Unije može da se obavlja, ali postoji posebna regulativa koja se razlikuje od zemlje do zemlje u zavisnosti od životinjske vrste.

Osnovni uslovi, koje uglavnom sve zemlje zahtevaju, jeste da je mačka vakcinisana protiv besnila, da ima čip i pasoš, i neposredno pred put se izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju koje važi 48h nakon izdavanja.


Za putovanje pasa i mačaka u zemljama Evropske unije potrebno je posedovati i dokumenta od ovlašćene laboratorije o visini titra specifičnih antitetla protiv virusa besnila.

Što se tiče regulative Norveške i preciznih informacija šta je potrebno za transport i boravak mace u toj zemlji, najbolje je da se obratite Veterinarskoj inspekciji nadležnoj u opštini u kojoj živite.

OZNAKE: