Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam macu staru oko 6 meseci i njoj se znatno povećao stomak. Ja mislim da je gravidna, pa me interesuje sa koliko meseci maca može da bude gravidna i kakvi su simptomi? Hvala unapred! Stefan


O: Prvi polni žar kod mačaka se javlja u starosti od 5 - 9 meseci i ponavlja se u različitim vremenskim intervalima, a traje u proseku 5 - 7 dana, mada može trajati i duže. Ukoliko se mačka parila, graviditet traje oko dva meseca (58-63 dana), a mačka okoti obično 2 - 6 mačića.

Prvi vidljivi znaci trudnoće javljaju se do tri nedelje nakon parenja promenom boje bradavica koje postaju ružicaste. Ukoliko niste sigurni da li je Vaša mačka skotna vaš veterinar može obaviti pregled ultrazvukom i na taj način potvrditi graviditet.


Tokom trudnoće mačka postaje mirnija, tromija i manje spremna na igru, obično uzima i veću količinu hrane nego obično.

Nakon što se pojavi mleko u majčinim mlečnim žlezdama ona će pokazivati znakove nelagode. Stalno će lizati bradavice kako bi ublažila pritisak. Pred kraj trudnoće mačka postaje vrlo nemirna.

Ako mačka nije emocionalno zrela ili nema razvijen majčinski instinkt, moguće je da odbaci mačiće.

Majčinski instinkt se zasniva i zavisi od emocionalne zrelosti, genetike, iskustva koje je mačka imala sa svojom majkom. Uobičajeno, mačka je zaštitnik svog legla od prvog dana i prilikom odbrane svojih mačića može pokazati agresiju. Mačka često nakon nekoliko dana seli svoje mlade na drugo mesto. Tokom prvih nedelja mačići su u potpunosti vezani za majku. Sisanje traje 4-6 nedelja a ponekad i duže.

Ukoliko ne želite da Vaša mačka ima mačiće najbolje je da uradite sterilizaciju. Sterilizaciju možete uraditi nakon 2 meseca od porođaja, kada su mačići vitalni i spremni za samostalan život.

Važno je istaći da bi sterilizaciju trebalo sprovesti kada životinja nije u teranju.

Savetujem Vam da posetite veterinara kako bi pregledao životinju i eventualno potvrdio graviditet ili isključio određena moguća patološka stanja.

OZNAKE: