Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje mače je nažalost moralo biti uspavano zbog vlažnog oblika FIP-a. Planiram da, za otprilike dva meseca, udomim drugu macu, ali me brine bolest od koje je bolovala moja pokojna maca. Da li FIP virus moze da prezivi u stanu, da li treba da brinem da će naredna mačka dobiti isti virus u mom stanu? Napominjem da sam bacila sve što je pripradalo maci, osim transportera koji ću oprati asepsolom. Takođe, stan redovno spremam i održavam, a planiram da nameštaj i tepihe naprskam takođe asepsolom. Molim vas za savet da li su ove mere predostrožnosti dovoljne? Koliko FIP odnosno Corona koja ga izaziva moze da živi u mom stanu i da li je rizik uzeti novo mače nakon dva meseca? Unapred hvala. Srdacan pozdrav, Ivana


O: Jako nam je žao zbog uginuća vašeg ljubimca.


Mačji peritonitis ili virusni peritonitis mačaka ili FIP je bolest uzrokovana coronavirusom. Mačke po čitavom svetu mogu biti inficirane ovim uzročnikom, ali manji broj pokazuje znakove oboljenja.


Akutni ili početni stadijum može proći bez vidljivih znakova, može se pojaviti povišena temperatura, upala konjuktiva, proliv, upala gornjih disajnih puteva. Stadijum može potrajati par dana do par nedelja, nakon čega prelazi u jače izraženi stadijum kada se uočava znatno povećan obim stomaka (ascites ili sakupljanje tečnosti), povišena temperatura, anoreksija, gubitak težine i depresija. Bolest je sporog toka i gotovo je uvek smrtonosna, nažalost.


Inkubacija bolesti (vreme od ulaska uzročnika u organizam do ispoljavanja prvih kliničkih znakova bolesti) traje oko četiri meseca. Prvi klinički simptomi su anoreksija (gubitak na težini), depresija i povišena telesna temperatura. Temperatura je konstantno povišena 39,2-41,1°C i traje sve do uginuća. Javlja se dehidracija, anemija i ikterus (žutica). Životinja bolno reaguja na dodir abdomena, javlja se ascites (tečnost u trbušnoj šupljini) zbog kojeg je deformiše stomak. Disanje je otežano, životinja kašlje, a može i povraćati i imati proliv. Ponekad se promene javljaju samo na jetri, bubrezima, moždanim ovojnicama, mozgu ili očima, kao i kada ne nastaje peritonitis niti se skuplja peritonealna tečnost, već simptomi odgovaraju promenama zahvaćenog organa.


Bolest može trajati dve nedelje do 2 meseca, a najčešće se završava letalno za pet nedelja. FIP je izuzetno teško dijagnostikovati opštim kliničkim pregledom jer se mnoge bolesti ispoljavaju vrlo sličnim simptomima.

Smatra se da je u prirodi moguće širenje intrauterino, mačjim mlekom, infekcijom urina, direktnim kontaktom i ekstraktima jetre i slezine koje su pune krvi i ascitesom. Većinom obole mačke u čoporu starosti od tri meseca do tri godine. Mačke plemenitijih rasa (posebno sijamske) su osetljivije od običnih mačaka. Mužjaci su primljiviji od ženki.


Virus je neotporan izvan organizma i preživljava tek vrlo kratko ako nije u živoj ćeliji. Stoga, kvalitetno sprovođenje dezinfekcije podrazumeva mehaničko čišćenje grubih nečistoća, potom pranje i na kraju upotrebu samog sredstva za dezinfekciju. Za kvalitetno sprovođenje dezinfekcije najbolji su komercijalni dezinficijensi koji su sigurni za upotrebu, ekološki su prihvatljivi, brzo deluju i aktivni su u malom razređenju.


U našoj ponudi možete pronaći  sredstva za dezinfekciju.

Više o FIP-u pisale su naše kolege:

Mačji peritonitis (FIP) virus / FIP (feline infectious peritonitis) i FeLV virus (mačja leukemija)

 

OZNAKE: