Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Doneli smo kući štene mešanca, sitne građe, liči na nemačkog špica, mesec i po, dobio prvu vakcinu. Mi već imamo dve mace, onjušile su ga, sve njegovo, i šištale na njega i pobegle. Svo troje čuvamo u stanu. Elem mace odjednom sikću jedna na drugu, mačor se već ispiškio van posipa, revolt veeeeeeliki, pa jel bi mogli da mi kažete čemu sad ovakvo ponašanje ? Svaki savet je dobro došao, hvala unapred. Ana, Niš


О: Mačke su teritorijalne životinje koje se vezuju za prostor više nego za vlasnika. Štene koje ste doneli direktno ugrožava njihovu teritoriju i reakcija mačaka je sasvim prirodna i očekivana. U uovakvim situacijama naoružajte se sa mnogo strpljenja.


Pre svega treba da ih držite u odvojenim prostorijama kako se mačke ne bi osećale ugroženo. Štene želi da se igra i ne može nauditi mačkama, ali razjarene mačke nehotično mogu povrediti štene svojim kandžama. Ipak nema razloga za brigu. Suživot pasa i mačaka je moguć samo je potrebna adaptacija.

U prostoriju gde boravi pas možete ubaciti neku igračku mačaka ili prostirku na kojoj su spavale kako bi se pas navikao na njihove mirise. Preporuka je i da ih povremeno spajate ali uz obavezan nadzor. Držite štene u rukama, umirite ga i dopustite macama da ga onjuše. Nemojte dozvoliti da ono skače na mačke ili da pokušava da se igra sa njima. Do toga treba postepeno doći.

Broj viđanja u toku dana postepeno povećavajte, ali uvek budite obazrivi i pokušajte da kontrolišete štene.


O suživotu psa i mačke pisale su Maja Marinković Milošević i Milan Milanović u prethodnim odgovorima pod naslovom „Pas i mačka – drugari?“ i „Pas i mačka – suživot i prenosive bolesti“.

OZNAKE: