ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mače staro 2 meseca. Kupio sam wc i pesak za mačke. Zanima me hoće li nešto biti mačetu ukoliko ga slučajno pojede? Hvala.
Vladan

O: Ova pojava je relativno česta kod mladih ljubimaca. Naime, za vreme njihovog navikavanja na obavljanje nužde na za to prilagođenom mestu (wc za mačke i pesak), oni neretko uzimaju pesak misleći da je to hrana. Naravno, bilo bi potrebno takvo ponašanje ljubimaca sprečiti jer uvek postoji mogućnost iritacije sistema za varenje sa posledičnim probavnim smetnjama. U tu svrhu potrebno je posmatrati kao i paziti na samog ljubimca te u svakom trenutku kada pokuša da jede pesak dati mu do znanja da to nije doro. Takođe, vlasnici savetuju da se ne uzima u tako ranoj dobi pesak koji se grudva jer isti neretko dodatno intrigira ljubimca i na neki način potencira uzimanje. Više o privikavanju mačaka na higijenski pesak možete saznati u odgovoru: Navikavanje mačke na higijenski pesak.  

Za vreme rasta i razvoja mačke, obezbedite joj kvvalitetnu i prikladnu ishranu koja će dodatno osigurati sve potrebite nutritivne elemente neophodne za nesmetani rast i razvoj jer time sprečavate eventualne deficite u organizmu koji za posledicu mogu imati specifično ponašanje (uzimanje peska, grickanje zida, kamenčića).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak