Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Maca mi se omacila pre 22 dana. Sve je prošlo u redu. I ona i mačići su bili dobro, a onda je do pre 2 dana počela čudno da se ponaša. Ispušta neke čudne zvuke, stalno traži da jede i čudno se kreće. Napravi dva koraka pa legne, ali ne sa strane kao po običaju nego na stomak kao da čučne. Hoće da se mazi vise nego obično, stalno traži pažnju. Hvala u napred, Sanja

O: Znaci koje opisujete mogu ukazati na to da je Vaša mačka u teranju.


Dešava se da odmah nakon što mačići prestanu da sisaju mačka opet ulazi u teranje.

Mačke su inače sezonski poliestrične životinje i imaju polni žar koji se javlja u ciklusima.

Prvi polni žar - estrus, javlja se u starosti od 7 - 8 meseci i ponavlja se u različitim vremenskim intervalima, a traje u proseku 5 - 7 dana, mada može trajati i do 10 dana. U estrusu se ponašanje mačke menja.

Mačka se umiljava, počinje da se valja i okreće na leđa, sa jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje. Rep drže pomeren u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor na kojem se ponekad primećuju ritmične kontrakcije.

Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mijauču čime dozivaju mužjake, a takođe se dešava i da izgube apetit. Mačke se pritom oglašavaju prodornim neugodnim mijaukanjem, koje podseća na dečji plač, uznemirene su, postaju vrlo nežne i rado se protežu i maze o svog vlasnika ili o nameštaj i neprestano traže pažnju.

Prija im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje. Neke mačke u vreme estrusa štrcaju mokraću u mlazovima, slično mužjacima (koji tako označavaju svoju teritoriju).

Ukoliko ipak sumnjate da Vaša maca, na osnovu promenjenog ponašanja, ne pokazuje znake koji ukazuju na estrus - teranje, preporučujemo Vam da posetite Vašeg veterinara, kako bi se na osnovu detaljnog pregleda ustanovili razlozi ovakvog ponašanja i isključili postojanje eventualnih patoloških procesa.

 

OZNAKE: