aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka koji je star 4,5 godine i 7 dana nije ništa hteo da jede i da pije vode. Odveli smo ga veterinaru i izgubio je 800g. Veterinar je konstatovao calcivirus. Vec 5 dana prima infuzije, vitamine, antibiotike. Analgetik je prestao da prima pre 2 dana. Juče su mu merili temp. i bila je 36,4 toplili smo ga i podigli temperaturu na 37. Rekli su da bi sutra trebao sam da počne da jede, jer ga hranimo na spricu. On kad hoda tetura se i samo legne, nema snage da hoda. Mislim da je juče bio u boljem stanju nego danas što se tiče hoda i zainteresovanosti. Juče je sam prilazio vodi, ali nije mogao da pije. Danas je klonuo iscrpljen i nezainteresovan za bilo šta. Veterinar kaže da je klinički gledano bolje nego prethodnih dana, ali da mu nije jasno što je danas u ovakvom stanju jer bi trebao biti bolje nego juče. Da li vi imate kakav savet da mi pomognete? Unapred hvala, Sara


O: FCV dovodi do akutne upale usne šupljine i gornjih disajih puteva, a uz hronični stomatitis izazva pad imuniteta mačke. U zavisnosti od virulentnosti (jačine virusa), starosti mace, načinu držanja i broju mačaka u jednom domaćinstvu ili okruženju, pokazaće se različiti simptomi, od subkliničkog oblika (manje ili uopšte neizraženi simptomi) do ulceracija na jeziku i srednje upale disajnog sistema.

Ostali znakovi su kijanje, nosni iscedak, temperatura, gubitak apetita, pojačano slinjenje, rinitis, a simptomi obično traju par dana. U ozbiljnijim slučajevima javlja se pneumonija, vrlo otežano disanje, kašalj, temperatura, depresija, ali uglavnom kod mačića. Zadnja istraživanja ove bolesti navode da se javlja takozvana hemoragička groznica ili "virulent systemic feline calicivirus " ili VS-FCV.


Inkubacija traje oko 1-5 dana, kod kućnih ljubimaca i do 12 dana, simptomi su ozbiljniji i jači kod odraslih mačaka, a manje kod mačića, razvija se oboljenje svih vitalnijih organa, intravaskularna koagulacija, nažalost sa vrlo visokim postotkom mortaliteta. Dodatni simptomi su smetnje u radu gornjih disajnih puteva, kožni edemi, ranice na koži i šapama. Edemi se pojavljuju na glavi i nogama, a kraste i alopecije (bezdlačna područja) na nosu, usnama i ušima i okolo očiju. Neki pacijenti požute (vidljive su sluznice), krvava stolica i sitna krvarenja takođe su moguća pojava, kao i upala mokračnog mehura.


Dijagnoza se temelji na nalazu tipičnih (navedenih) simptoma, visokoj zaraženosti (većem broju obolelih na nekom području) i visokom mortalitetu. Moguće je dijagnostikovati PCR metodom (komadića kože, krvi, brisom sluznice usta) i ELISA serološka dijagnostika.

Lečenje se zasniva na potpornoj terapiji nadoknade tečnosti i antibioticima, steroidima i interferonima imunostimulatorima. Nažalost za ovu bolest nema naučno dokazane specifične terapije. Pružite Vašem ljubimcu što bolje uslove za život kako biste pomogli u oporavku.


Dodatne informacije o ovom obolenju možete pročitati u sledećim tektovima: Mačji kalicivirus (feline calicivirus)/FCV i Nemogućnost mjaukanja i povišena temperatura kod mačke/Mačji kalicivirus.

OZNAKE: