Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zanima me da li postoje bolesti koje se sa mačaka mogu preneti na pse? Imam kokera starog 4 i po meseca, i pored njega čuvam jos tri mace u dvorištu. Mace su zdrave, ali nisi redovno vakcinisane i čišćene od parazita, pa me zanima da li postoji neka opasnost po njega? Koker je redovno vakcinisan, ćišćen od parazita, zdrav je, veseo i lepo napreduje. Hvala unapred! Milica

O: Zajednički život pasa i mačaka može biti interesantan, s obzirom da se za njih kaže da su prirodni neprijatelji, međutim često nas demantuju u toj tvrdnji. Ukoliko se udome kao mlade ne postoji razlog da ne nauče da žive u harmoniji.

Najčešći problem u njihovom odnosu jeste međusobna komunikacija, koju je teško uspostaviti kad su već odrasli. Kao razlog njihovog neslaganja navode se još i strah, ljubomora, nedostatak kvalitetnog prostora, ne posvećivanje dovoljno pažnje životinjama i sličnim situacijama.

Kada između pasa i mačaka ne postoji prijateljski odnos,  mogu se javiti netrpeljivost i borbe, pri čemu može doći i do njihovog međusobnog povređivanja. Ova situacija nije tako česta među njima, s obzirom da se uglavnom slabija i plašljivija životinja brzo povuče iz borbe.

Ukoliko postoji zajednički život pasa i mačaka veoma  je bitno između njih izgraditi kvalitetan prijateljski odnos i naročito voditi računa o njihovom zdavstvenom stanju, odnosno sprovoditi redovnu vakcinaciju životinja, dehelmintizaciju, uništavati buve, krpelje i druge parazite koji mogu izazvati bolesti kako kod pasa tako i mačaka.


Kada se radi o njihovim zajedničkim bolestima na prvom mestu treba pomenuti besnilo kao virusnu bolest koja je neizlečiva, a prenosi se između divljih mesojeda kao i domaćih pasa, mačaka i čoveka i zbog toga postoji zakonska obaveza vakcinacije pasa i mačaka protiv ove bolesti, posebno u oblastima gde se bolest jos uvek javlja. U skorije vreme ova bolest se sve ređe javlja, zahvaljujuću redovnom vakcinacijom pasa i mačaka, kao i oralnom vakcinacijom lisica.


Druge bolesti koje se javljaju kod pasa i mačaka i koje se mogu prenositi između njih jesu uglavnom  neke parazitske i gljivične bolesti, a ređe i neke bolesti bakterijske prirode.


Od parazita koje se mogu prenositi između pasa i mačaka, specifičnim i nespecifičnim domaćinima,  smatraju se buve, a preko njih se mogu pojaviti i prelazni oblici nekih pantljičara, pri čemu same buve mogu biti uzročnici alergijskih stanja kože. Sledeća od prenosivih bolesti jeste šugarac tela i šugarac uha kao i paraziti kože, vaši i pavaši, koja predstavljaju veoma česta gljivična oboljenja kože koja se lako prenose između pasa i mačaka a nekad i na čoveka.


Ova oboljenja dovode do promena na koži i zahtevaju veoma dugotrajna lečenja. Pored ovih postoji i niz drugih protozoarnih, kao i oboljenja  digestivnog trakta  i helmintoza  koja se prenose između mesojeda.

Iz svega navedenog je od izuzetne važnosti da vršite redovnu vakcinaciju životinja i da ih zaštitite od spoljašnjih i unutrašnji parazita, a ukoliko primetite neke promene u zdravstvenom stanju životinja savetujem Vam da se konsultujete sa Vašim veterinarom.

OZNAKE: