ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Skoro smo udomili jednu macu, možda pre godinu dana, i okotila se sa pet mačića pre dva meseca i 16 dana. Dva mačeta su udomljena, tri su sa nama. Moje pitanje je, na gornjem kapku levog oka kod jednog muškog i kod jedne ženkice pojavilo se crvenilo i zadebljanje, praćeno proređivanjem dlake. Kod obe mace je iznad levog oka, ali na očima i na drugim delovima tela nema ništa. Kod trećeg mačka, muškog nema ništa, ni iznad očiju niti bilo gde drugde. Da li imate ideju šta to može biti i kako da se leči? Slobodan


О: Simptomi koje opisujete mogu odgovarati zapaljenju kapaka, zapaljenju konjunktive koje je ili samostalno oboljenje ili je u sklopu herpes virus infekcije.

O konjunktivitisu kod mačaka pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., pod naslovom „Zapaljenja sluzokože oka - konjunktivitis“.

Lečenje oboljenja nasupa nakon postavljanja dijagnoze. Bakterijski konunktivitisi se leče antibakterijskim mastima ili kapima, a mogu se preventivno koristiti i kod virusnih ili alergijskih stanja.


Savetovala bih Vam da mačiće odvedete kod veterinara kako bi ih pregledao i prepisao adekvatnu terapiju. U međuvremenu Vam mogu savetovati da hranite mačiće što kvalitetnijim hranama kako bi imali dobru odbranu organizma. Hrane superpremium kvaliteta podmiruju sve potrebe organizma te jačaju prirodnu otpornost organizma.

 

OZNAKE: