ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačku koja se juče prvi put omacila. Ona je dvorišna mačka, a samo noću je zatvaram u kotlarnicu gde spava. Juce ujutro kad sam otišla da je pustim videla sam da je počela da se maci. Ostavila sam je unutra i tu je još uvek. Sve je prošlo ok. Stavila sam joj pesak da ide u wc ali nisam primetila da ga je uopšte koristila pa me to brine. Ona napolje ide u wc. Otvaram joj vrata da bi išla napolje na nuždu ali ona neće da se odvoji od mačića. I kad jede jedva izađe iz legla, valjda se plaši za mačiće. Kako da je nateram na wc u zatvorenom? Hvala i pozdrav, Маrija

О: Mačke su vrlo brižne majke. Odmah nakon macenja, one se potpuno posvećuju svojim mališanima, pogotovo u prvih nekoliko nedelja dok su mačići potpuno zavisni od nje.

Nije čudno to što se od njih ne odvaja zbog hrane i vode, kao ni zbog drugih potreba. Međutim, osećaj gladi i žeđi će je primorati da se osmeli i ostavi ih nakratko dok se ne nahrani i ne napoji. Isto tako će učiniti i kada bude morala da iskoristi posip.

Količina izlučene mokraće u toku dana zavisi od nekoliko faktora. Odrasle mačke uriniraju prosečno 1-3 puta dnevno.

Postavite Vašoj maci stalno dostupnu vodu i hranu blizu mesta gde se omacila, kako ne bi morala da napušta mačiće, a posip pomerite što dalje od legla.

Kada bude morala, ona će iskoristiti posip.

Ukoliko se i odluči da napusti mačiće zbog uriniranja, brzo će se vratiti.


Ishrana Vaše mace zavisi od fukcionalnog stanja bubrega. Ukoliko veterinar preporuči možete koristiti medicinsku hranu Renal Royal Canin ili Hill's k/d.

 

OZNAKE: