Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Interesuje me da li ce sirup Anima strath, pomoći malom mačetu od mesec dana koji ima krive prednje šapice. Hvala unapred na odgovoru. Ivana
O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i zavise u potpunosti od svoje majke. Poželjno ih je zadržati s majkom do napunjenih najmanje osam nedelja, a dobro je i do navršenih barem 3 meseca starosti, jer u zajedničkoj igri i uz granice koje im postavlja majka mačka uče bitne odrednice ponašanja za kasniji život u ljudskoj porodici.

U starosti od 3 - 4 nedelje mačići počinju da jedu čvrstu hranu. Pet nedelja stari mačići poseduju potpuno razvijeno i vrlo oštro mlečno zubalo. Mačka mačiće odbija od sise u uzrastu od oko 4 -6 nedelja jer mačići već poseduju vrlo oštre mlečne zube pa sisanje postaje vrlo bolno. Za pravilan rast i razvoj potrebno je davatim kvalitetnu prehranu (superpremijum), a ako se radi o mačetu koje je vrlo rano odvojen od majke treba ga hraniti s mačjim mlekom, jer razređeno kravlje mleko nije dovoljno za pravilan razvoj.

Uopšteni uzroci abnormalnog kretanja kod mačića su problemi sa nervnim sistemom, problemi s drugim sistemima organa u telu koje imaju uticaja na to kako mozak ili nervi funkcionišu, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tečnosti), ortopedski problemi (problemi s kostima i zglobovima), kao i problemi mišićnog sistema, a koji mogu biti urođenog ili stečenog porekla.

Potrebno je macu odvesti na pregled u veterinarsku ambulantu kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje, kao i da li je nastala situacija uslovljena deficitom vitamina i minerala ili je genetska anomalija pa prema tome i postupiti.

Anima Stratch je sjajan multivitamiski preparat, ali se najpre koristi kao potpora terapiji. Dakle, morate prvo otići kod veterinara i uz terapiju koju je on prepisao možete koristiti pomenuti preparat.

U našoj ponudi možete pronaći i Canvit Barf Green Lipped Mussel u prahu za zglobove, za pse i mačke i Canvit Collagen & Rosehip u prahu, za regeneracija zglobova, ali ovo možete koristi samo u situaciji kada je uzrok krivog hoda slabljenje hrskavice.

Naravno najbolje bi bilo da koristite superpremijum hrane za pse sa koštanim problemima, poput RC VetCare Feline Pediatric Growth Kitten

O razvoju mačeta pisali smo na stranicama: Nedovoljna razvijenost mačeta/Psihomotorni razvoj mačića, Prosečna težina i razvoj mačića i Razvoj motoričkih aktivnosti.

OZNAKE: