Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu sa polomljenom kičmom, kojoj zbog povrede bešika i creva moraju ručno da se prazne. Ima pet ipo godina i praktično je celog života invaid, jer je sa polomljenom kičmom nađena kada je imala oko dva meseca. Jako je izbirljiva kada je hrana u pitanju, jede samo RC granule za izuzetno probirljive mace, retko bareno bele pileće meso ili RC sosiće. Intolerantna je na ribu i mlečne proizvode i još dosta toga. Problem je zatvor koji se relativno često javlja, nakon čega dobije dijareju. Dobija pastu za izbacivanje dlaka (i nju joj na silu dajem), probiotik za mace, redovno tablete protiv parazita, redovno (bar jednom godišnje) radimo krvnu sliku, biohemiju, mokraću i svi rezultati su u redu. Veterinar je sada predložio da uradimo i analizu stolice i rekao da joj uzmem i pastu za poboljšano varenje. Da li imate neki savet u vezi ishrane, jer i sosiće i piletinu jede retko i nerado? Da li bi trebalo uvesti još nešto kao dodatak ishrani, uraditi još neke anlize? Pozdrav, Slavica
O: Kada isključimo sve uzroke diareje, i u situaciji kada životinja ne reaguje na uobičajeno lečenje, postoji opravdana sumnja da životinja ima neki od oblika upalna bolest creva - (eng. IBD). Bolest se odlikuje trajnim ili povratnim simptomima poremećaja probave. Za IBD je pravilnije reći da se radi o skupu bolesti nego o jednoj bolesti, a u osnovi se radi o hroničnoj upali creva nepoznatog uzroka pri kojoj dolazi do pojačane infiltracije upalnih ćelija u lamini propriji i submukozi tankog i debelog creva.

Uzrok nastalih promena je nepoznat, a verovatno se radi o poremećenoj imunoregulaciji u sistemu za varenje, pri čemu uticaj mogu imati genetski uslovi, hrana i lekovi, mikroorganizmi u crevima i psihosomatski poremećaji. Poremećena imunoregulacija dovodi do pojačane infiltracije upalnih ćelija, što za posledicu ima oštećenja sluzokože creva i poremećaj absorpcije.

Klinički nalaz i krvne pretrage nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze. Kada je klinička obrada pacijenta isključila druge uzroke hroničnog proliva, i kada imamo postavljenu sumnju na IBD, za potvrdu bolesti i utvrđivanja oblika UBC-a nužno je obaviti endoskopsku pretragu probavnog sistema i uzeti uzorke sluzokože (biopsija), za patohistološku pretragu.

U terapiji bolesti neophodna je kontrola ishrane, koja je podjednako bitna kao i terapija lekovima, pa je nužno da vlasnik životinje ozbiljno shvati preporuke veterinara i striktno se drži dogovora oko tipa prehrane. Osnovna načela kontrolisane prehrane su visokosvrarljivi proteini, prikladan izvor hidrata, bez glutena i laktoze, mali udeo masti i vitamini.

Povoljno dejstvo ima i primena probiotika i prebiotika u ishrani, kao i dodatak omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Za postizanje poboljšanja nužno je poseban režim prehrane sprovesti najmanje 6-12 nedelja, a ponekad je kontrolisana ishrana potrebna doživotno.

Na tržištu postoje gotove veterinarske dijete koje znatno olakšavaju sprovođenje režima kontrolisane ishrane, a za stanje Vaše mace konkretno bih preporučila Royal Canin i Vetlife gastrointestinal hranu, koja je namenjena jedinkama sa lošim varenjem i poremećajima crevne apsorpcije, kao i obnavljanju apetita oslabljenih jedinki.

Preporučeni period upotrebe jeste jedna do dve nedelje u slučajevima akutnih crevnih poremećaja, a 3 do 12 nedelje u slučajevima lošeg varenja, ali čitav život u slučajevima hronične insuficijencije pankreasa.

OZNAKE: