Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pronašla sam mačku sa prolapsom rektuma i nekoliko sam je puta vodila veterinaru na vraćanje crijeva. Veterinar kaže da joj je sfinkter otišao jer je ogromna rupa na mjestu rektuma te i nakon nekoliko intervencija crijevo ne ostaje u njoj. Iz Bosne sam i zaista nemam pojma dal bi se to moglo igđe odraditi i da li je ikad iko igdje imaju sličan slučaj sa uspješnim ishodom, a ne eutanazijom. Molim Vas odgovorite mi što prije jer sam u neodumici oko donošenja najteže odluke u životu. Unaprijed vam se zahvaljujem . S poštovanjem, Lejla

O: Prolapsus rektuma se karakteriše izlaskom tkiva rektuma kroz analni otvor, što liči na valjkasti deo tkiva prikačen za analni otvor.


Prolapsus rektuma se obično javlja kod štenadi i mačića ispod 6 meseci starosti, pri čemu se uzrok često ne može ni pronaći, a najčešće spominjana je invazija crevnim parazitima koja uzrokuje otežano defeciranje. Takođe, i dugotrajna dijareja sa čestim i jakim napinjanjem može biti uzrok, a kod starijih pasa kao uzrok može biti mehanička prepreka (kost) koja uzrokuje otežano defeciranje, a često i oštećenje sluzolože rektuma.

Dijagnoza prolapsa rektuma postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, pri čemu ga treba razlikovati od prolapsa tankih creva, koje predstavlja još ozbiljniji zdravstveni problem.


Rana reparacija oštećenog tkiva je najbitnija. Ukoliko tkivo nije promenjeno, nekrotizovano i oštećeno može da se pokuša s vraćanjem u fiziološki položaj. Ukoliko je rektalno tkivo znatno sasušeno, traumatizirano i čini se odumrlim, potrebno je izvesti hirurški zahvat amputacije tkiva rektuma, pri čemu treba uzeti u obzir mnoge komplikacije poput teških bakterijskih infekcija i inkontinencije fecesa pa stoga i relativno loše prognoze stanja.

Dok se ne uradi hirurska intervencija treba onemogućiti dodatno oštećenje tkiva lizanjem ili grickanjem od strane ljubimca. Ovom stanju treba prilagoditi i ishranu i potrebno je nuditi lako svarljivu veterinarsku dijetu (sa naznakom Gastrointestinal).


Savetujem Vam da potražite veterinara koji se bavi isključivo malim životinjama koji će obaviti klinički pregled životinje i sprovesti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: