Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovanje. U dvorištu, pre mesec dana se omacila mačka i ima 5 mačića. Mačići lepo napreduju, jedini problem je što su im u poslednja dva dana zatvorene oči, tačnije po jedno oko. Naime, izgleda kao da im suze oči, pa usled toga im se zatvori. Na koji način mogu da im pomognem.
Unapred hvala. D.Z.

O: Najverovatnije je da je kod mačića došlo do pojave konjunktivitisa - zapaljenja sluzokože oka, a karakteriše ga otok i crvenilo (zažarenost) konjunktive.

Oko je najčešće poluzatvoreno ili zatvoreno, sa često prisutnim iscedkom, koji može biti u blažem obliku oboljenja serozan (oko pojačano ''suzi'' - conjunctivitis serosa),  a u nešto težim mukozan (sluzav - conjunctivitis mucosa), mukopurulentan (sluzavo - gnojan / conjunctivitis muco - purulenta) ili purulentan (gnojan - conjunctivitis purulenta).

Prema toku oboljenje može biti akutno ili hronično, a prema uzroku oboljenje može da bude virusne, bakterijske ili mehaničke (iritacije, povrede oka ili strana tela u oku) etiologije. Treba spomenuti i ostale uzroke kao što su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vetrom, prašinom, dimom.

Bolest se dijagnostikuje kliničkim (oftalmološkim) pregledom, uz eventualne dodatne analize (bakteriološku i mikološku).

Konjunktivitisi se mogu lečiti lokalno, aplikacijom antibiotskih masti ili kapi, a ukoliko se radi o težim slučajevima primenjuje se sistemsko lečenje. Ponekad se dešava da životinja dobro odreaguje na terapiju, nastane poboljšanje, ali čim se prestane sa aplikacijom lekova, simptomi se vrate, a ponekad i pogoršaju. Da bi se to izbeglo najbolje bi bilo uzeti bris oka, na osnovu koga se uradi antibiogram i odredi tačna terapija.

Isključivo prema opisu bolesti nije moguće postaviti neku konkretnu dijagnozu, zato  Vam savetujem da mačiće pregleda  veterinar koji će tek na osnovu oftalmološkog pregleda (i po potrebi, dodatnih analiza), moći da zaključi o čemu se tačno radi, jer se konjunktivitis kao simptom može javiti i kod nekih zaraznih oboljenja mačaka.

OZNAKE: