Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Molim vas za savet, u pitanju je mače svete birme koje treba da kupim. Mačka je omacila dva mačeta jedno je imalo kako odgajivač kaže neku čvorugu na glavi i nije preživelo, a drugo ima polomljen repić u samom korenu repa i tu se sad nalazi kvrgica i maca stalno drži rep sa strane. Rep može da pomera ali me brine da li postoji mogućnost da ima neke smetnje i posledice kasnije u svom životu. Odgajivač kaže da to nije nikakav problem, da je mace jednostavno tako rođeno i da je kod mame u stomaku repic bio sa strane umesto da bude izmedju nogica kako bi trebalo. Molim vas za savet šta da radim, da li da uzmem to mačence ili ne, ne bi volela da se maca muči i da ima neke poteškoće zbog toga? Srdačan pozdrav, Lena

О: Polomljen rep kod mačića je veoma čest, bilo da se javlja u toku intrauterinog razvoja zbog nepravilnog položaja ili nastane naknadno usled neke mehaničke povrede. Ovakvi prelomi veoma brzo zarastaju i ostaje samo izbočenje na mestu preloma.

Ovakav prelom najčešće ne pravi nikakav problem i ne utiče na kvalitet života mace.

Prelom može da se javi bilo gde duž repa i njegova pozicija određuje kako će kasnije maca da drži rep i da li će moći da ga pomera.


Ako mače može da pomera rep, ne oseća bolnost prilikom palpacije i može normalno da vrši nuždu, verovatnoća da će kasnije u toku života imati nekih problema je veoma mala.


Ipak Vam predlažem da mače odvedete kod veterinara na pregled kako bi se sa sigurnošću utvrdila dalja prognoza.

OZNAKE: