Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Molim vas za pomoć oko mačjeg putovanja avionom. Naime, mačka putuje sa mnom avionom u putničkoj kabini (u torbi) i putovanje traje 11 sati. Možete li da mi date savet šta biste mogli da mu date da se smiri, odnosno uspavati usput jer mačka ne voli da se vozi. Mačka ima 6 i po kilograma, mužjaka je i kastriran. Čuo sam da se čak daju i sredstva za smirenje koje ljudi konzumiraju. Pitam se da li postoji nešto u asortimanu Pet Center-a što bih mogao da kupim. Nadam se vašoj pomoći, hvala unapred! Mihaela

O: U ponudi veterinarskih apoteka Pet centra imamo biljne tablete, odnosno na bazi korena valerijane i matičnjaka koji deluju umirujuće (Dia Calm, Ekuilibria-Orme naturalli), imamo i tablete sa L-triptofanom (Kalm Aid) koji utiču na proizvodnju.serotonina u mozgu i deluju opuštajuće i smirujuće. Tablete se daju jedan sat pre putovanja. Ali efekat, na žalost, ne traje sve dok traje vaše putovanje. Znači da biste nakon 6-8 sati morali da ponovite administraciju.

Ne bih preporučio davanje ljudskih sredstava za smirenje za mačku.

Veoma ih je teško dozirati, a prilično često se primećuju negativne reakcije.

Na kraju, pre putovanja možete otići veterinaru u klinici (ako zaista želite da mačka spava) da joj ubrizga sredstvo za smirenje koje je propisano isključivo za životinje.

 

OZNAKE: