Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja mačka ima godinu dana, sterilisana je i često je umorna pa zato po ceo dan spava, a na mestu gde je operisana ima ispupčenje koje se oseća na dodir? Šta je to? Pozdrav, Ksenija

O: Mačke provode veći deo dana spavajući. Njihov način života podrazumeva apsolutnu težnju za udobnošću i u tom smislu mačka će izabrati uvek najudobnije, najtoplije i najmekše mesto za odmor i spavanje. Mačka dnevno može da spava oko 16 sati, podeljeno na intervale koji mogu biti od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Nezavisno od toga da li spava ili je budna, ona neprekidno prima i obrađuje informacije iz svoje okoline. Prema raznim naučnim studijama iz ove oblasti, mačiji san se deli na 30% dubokog sna i 70% laganog sna. Periodi jednog i drugog tipa sna se smenjuju.

Sama činjenica da vaša maca veći deo dana provodi spavajući i odmarajući se, sama po sebi ne ukazuje na bolesno stanje, ukoliko nema nekih drugih znakova koji bi na to mogli da ukažu (gubitak apetita, otežano disanje, proliv, potištenost...).

Što se tiče ispupčenja na koži, moguće je da se radi ili o ožiljnom tkivu (ožiljku) ukoliko je u pitanju manje ispupčenje ili je možda u pitanju kila (hernija), kada je ispupčenje veće.

Više o herniji kod mačaka možete pročitati ovde.

U svakom slučaju, najbolje je da je odnesete kod veterinara, kako bi na osnovu kliničkog pregleda ustanovio šta je u pitanju i da li postoji potreba za nekom intervencijom.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak