Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Odgovorim jer dvomesečno mače ima problema sa očima, stalno se migolji, a kapci su mu otečeni. Oči su mu bile čiste sa vatom i hladnom prokuvanom vodom, ali nakon otprilike sat vremena oči su se ponovo zatvorile. Takođe, kada „vidi“ primetio sam da mu se iris i zenice ne vide, jer ne može u potpunosti da otvori oči. Što se tiče ponašanja i hrane, s tim je sve u redu, mače jede redovno i prilično je razigrano. Mnogo bi mi značilo vaše mišljenje o ovome. Hvala unapred, Lela

O: Konjunktivitis je zapaljenje konjunktive unutar kapka (konjunktiva). Konjunktiva je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje zadnju površinu kapaka i očnu jabučicu. Uzroci konjunktivitisa mogu biti mehanički (prašina, vetar, hladnoća), hemijski (kiseline, lužine), razni mikroorganizmi (virusi, bakterije, gljivice itd.), Nedostatak vitamina A i C, alergijske reakcije. Konjunktivitis je često jedan od simptoma zarazne ili neinfektivne bolesti. Kod mačića najčešći uzrok infekcije je virus herpesa. Simptomi koji se mogu videti su zatvorene oči, otečeni kapci i iscedak iz oka.

Komplikacije se često javljaju zbog sekundarne bakterijske infekcije zbog koje se iscedak iz oka gnoji. Ako se ove infekcije ne leče, mogu oštetiti sve očne strukture, što rezultira trajnim gubitkom vida. Kod mačića, konjunktivitis često prati kijanje, kašljanje i curenje iz nosa.

Od početka je zapaljenje oka trebalo lokalno lečiti antibioticima, podižući opštu otpornost organizma na vitamine, čišćenje ljubimca od unutrašnjih i spoljnih parazita i ako je veterinar nakon pregleda utvrdio lečenjem sistemskim antibioticima (injekcije ili tablete).

Svakodnevna nega očiju je veoma važna, a to uključuje ispiranje oka i uklanjanje gnoja. S obzirom da nije registrovan nijedan preparat za veterinarsku upotrebu za lečenje očiju, koriste se humani lekovi (Levomicetin mast, Tobrek mast i kapi).

Savetujem vam da mače odvedete veterinaru što je pre moguće, kako bi se na vreme postavila dijagnoza i započela terapija i izbegle komplikacije.

 

OZNAKE: