Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Juče smo dobili macu, staru oko 1 - 1,5 mesec. Primetili smo da povremeno hoda samo na prednjim šapicama, dok zadnji deo vuče po podu. Pretpostavljamo da su u pitanju crevni paraziti koji muče našu macu. Pitanje je koje sredstvo preporučujete da kupimo i kako i kada da damo?
Hvala unapred! Nikola

O: Najčešći endoparaziti mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 – 10 cm, bele ili lagano smeđkaste boje, a podsećaju na špagete.

Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili celi (neoštećeni) izlaze sa stolicom. Osim digestivnih problema, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugao i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom.

Zbog svega navedenog, kod mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovno sprovoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pesak kako bi se uklonili uslovi da jajašce postane infektivno. Takođe, vrlo je bitno preventivno delovati protiv buva jer su i one prenosioci nekih vrsta crevnih parazita.

Na sreću, postoje delotvorni lekovi za tretiranje više vrsta crevnih parazita, koje možete da pronađete u ponudi Pet centra.

Za Vaše mače preporučila bi Vitaminthe oralnu pastu (Virbac). Mačići se tretiraju dva puta u razmaku od mesec dana između 6. i 12. nedelje života. Lek se daje na prazan želudac, najbolje ujutru, direktno na jezik životinje ili u zalogaju hrane.

OZNAKE: