Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mačak star 2,5 god. ima malu krasticu na šapici i šepa već nekoliko dana. Veterinar mu je dao antibiotik, Enroxil po pola tablete od 50 mg, a juče smo povećali dozu na celu tabletu jer nismo primjtili poboljšanje u 4 dana. Međutim, juče je i počeo puno da kija i to popodne i kroz noć. Pre mesec i po je takođe završio jedno lečenje od 10-ak dana s Enroxilom isto zbog šepanja (mislimo ugrizne rane) pa me zanima je li mogao razviti alergiju na antibiotik pa je to razlog kijanju? Šta mi savetujete? Također, trebam li da se zabrinem i za svoje zdravlje jer je kinuo više puta i na mene? Zahvaljujem. Iva
O: Nije verojatno da je kijanje vašeg mačka uzrokovano alergijom na primenjeni antibiotik. Pre bih rekla da je kijanje rezultat pada imuniteta nastalog usled stresa zbog postojećeg problema sa šapom.

Kod mačaka su glavni uzrocnici infektivnih bolesti disajnog sistema herpesvirus i calici virus, koji kod jednom inficirane mačke najčešće ostaje doživotno skriven u organizmu pa se kod stresnih situacija i pada imuniteta ponovno aktivira. Oba virusa uzrokuju slične respiratorene simptome u vidi kijanja i iscedka iz nosa, narušen apetit, nevoljnost, ponekad iscedak iz očiju, upale desni s pojavom crvenila i ranica, povišena telesna temperatura. Calici virus kod nekih mačaka može dovesti do šepanja i degenerativnih promena na zglobovima. U većini slučajeva ova oboljenja su samolimitirajuća i traju otprilike 5-7 dana, pa nema potrebe za dodatnom terapijom. Kod težih simptoma terapija je simptomatska u vidu inhalacije, rehidracije pa o tome može najbolje presuditi vaš veterinar kod kojeg je trenutno mačak na terapiji.

Bitno je da vašoj mački osigurate mirno i toplo mesto dok traje period oporavka i primanja terapije, eventualno možete primeniti vitaminsko-mineralne paste i imunobuster u obliku paste za podizanje imuniteta. Najvažnija prenventiva je vakcinacija vaše mačke, s obzirom na to da prirodna infekcija ne stvara imunitet. Vakcinacija prvenstveno umanjuje pojavu simptoma pa umanjuje širenje virusa u okoliš kada je maca već nosioc istoga. Preporuka je da se vakcinacija obavi tri nedelje nakon što se povuku svi simptomi bolesti i završi terapija antibiotikom.

OZNAKE: