Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Mačka je stara oko 8 meseci, obično jede dva puta dnevno, vrši nuždu, pije vodu i sve ostalo. Ali uveče, a ponekad i tokom dana, puno spava i osećam da mu je uho prilično toplo, dok je ujutru gotovo hladno. Da li moram da brinem da li mačak ima temperaturu? Vakcinisan je protiv zaraznih bolesti, puno vremena provodi kod kuće. Ujutru se sve igra normalno, a uveče puno spava i neaktivan je. Najviše me brine toplo uho iznutra. Da li moram da brinem i vodim ga veterinaru? Mačka za sada još nije kastrirana. Hvala na odgovoru, Mihailo

O: Temperatura zdravog mačića je između 38-39,5 ° C. Temperatura može biti povišena ako je mačka uznemirena ili uplašena, ako je mačka bila aktivna neposredno pre merenja ili ako je bolest. Povećanje telesne temperature uzrokuju endogeni pirogeni koji se oslobađaju iz ćelija imunog sistema kada u telo uđu bakterije, virusi, zapaljenska stanja u telu i bolesti imunog sistema, takođe pod uticajem bakterijskih toksina izazvanih bakterijskim razgradnjom.

Možete da izmerite temperaturu mačke kod kuće rektalno pomoću termometra sa živom. Termometar se namaže sapunom i nanese 2,5 cm u analni otvor. Posle 4 minuta uklonite termometar, obrišite i očitajte temperaturu. Neka neko drži mačku ako se odlučite za samomeriranje.

Životinja koja ima temperaturu, bez obzira na uzrok, pokazat će i druge simptome narušenog zdravlja, u smislu promjena apetita i volje za jelom, vodom i fizičkom aktivnošću. Znaci bolesti pored temperature su laiku jasno vidljivi, pa biste je sigurno primetili. Za sada, osim toplijih rubova tela, s obzirom na sve što ste napisali, nisam primetio ništa zabrinjavajuće. Posmatrajte ponašanje mačke i ako se išta drugo desi, posetite svog veterinara.

 

OZNAKE: